Як зробити весняний раціон корисним і різноманітнимНезважаючи на те, що збільшення світлового дня навесні сприяє синтезу необхідного для організму вітаміну D, про забезпечення іншими вітамінами та мінералами варто потурбуватися, збагативши свій раціон певними фруктами, сезонними овочами та їхніми альтернативами.

Перше, на що необхідно зробити акцент у весняному раціоні, — вживати не менше 500 грамів овочів в день.

Другий акцент — це додавання ферментованих продуктів: йогурт, кефір, квашена капуста, комбуча. Це допоможе зміцнити імунітет. Навесні свіжих сезонних овочів та фруктів не так уже й багато, однак усе ж є з чого обрати.

5 категорій продуктів на які варто звернути увагу навесні

  • Зелень

– зелена цибуля, черемша, кріп, петрушка, салати й навіть кропива

З городу, теплиці або ж супермаркету — зелень дає нам вітаміни К і С, фолієву кислоту, залізо, магній і, звичайно ж, клітковину. Додавайте зелень до всіх салатів та основних страв, а також готуйтстрави, де зелень є головним інгредієнтом. Наприклад, борщ із кропиви.

  • Цитрусові

– апельсини, мандарини, грейпфрути, помело, лимони

Вони досі присутні на магазинних полицях і є порівняно доступними за ціною. Це відмінне джерело вітаміну С (який є лише в сирих овочах та фруктах, адже руйнується під час термічної обробки). Цей вітамін дуже важливий для здорової шкіри, особливо регенераційних процесів, а також для нормальної роботи імунітету. Цитрусові — це гарне джерело клітковини, відмінний перекус та десерт.

  • Овочі та ягоди

– редька, молода капуста, огірки, полуниця

З’являються на полицях магазинів приблизно  із середини весни. Тут важливо пам’ятати, що будь-які харчові продукти слід купувати лише в перевірених та офіційних постачальників (таких, які сплачують податки, надають чеки й мають прозору систему контролю якості продукції).

  • Ферментовані овочі

– квашені помідори, огірки, капуста

Продовжують залишатися смачними, корисними та актуальними, як і взимку. Для приготування ферментованих овочів не використовують термічну обробку, тому вітамін С у них зберігається. Біологічна консервація здійснюється за допомогою молочної кислоти, яку утворюють молочнокислі бактерії.

Вони також виділяють інші корисні метаболіти: органічні кислоти, вітаміни та навіть антиоксиданти. Тож ферментовані овочі — чудове джерело вітамінів, мікроелементів, клітковини та живих молочнокислих бактерій, корисних для кишкової мікробіоти.

  • Заморожені овочі

Це непогана альтернатива через доступність та легкість у приготування. Броколі, кукурудза, брюссельська капуста, спаржа, перець — ті овочі, які рекомендовані до споживання навесні та в іншу пору року, просто додати до супу, м’яса, риби та інших продуктів — або ж готувати окремо.

Не знижуйте кількість тваринного білка і жиру

Тваринний білок і жир нам необхідні не тільки в зимовий період, а й навесні. Це джерело важливих жиророзчинних вітамінів і мікроелементів — D, A, Е, залізо, кальцій, які можуть бути в дефіциті після неправильно харчування взимку. Білки тваринного походження і жири також відповідають за насичення і повноту смаку.

Тож не варто навесні весь раціон зводити до овочів і коренеплодів.