Як зробити смачний смалець вдома – поради
Секрети приготування ідеального смальцю.
Смалець для українців – це справжнє натхнення, бо з його допомогою створюються найсмачніші страви.
На ньому обсмажують різні страви: млинці, картоплю, яйця і омлет, цілком успішно замінюючи їм будь-які рослинні олії. Крім цього, смалець можна використовувати в якості заправки для різних каш – гречаної, перлової, пшеничної або ячної.
З 1 кілограма сала виходить приблизно 600 мілілітрів смальцю.
Для цього треба взяти якісне свіже чи засолене без додаткових спецій сало. Обирати треба сало без м’ясних прожилок.
Важливо, щоб сало не було старим і не мало специфічного запаху, адже це позначиться на смаку смальцю.
Робіть смалець невеликими партіями. Викладіть сало (так, аби воно займало четверть сковороди) на злегка розігріту сковороду і готуйте доки сало не перетвориться на сухі шкварочки.
Краще брати чавунну або сковороду з товстим дном. Антипригарна сковорода теж підійде, але вам доведеться слідкувати, аби сало не пригоріло.
“Зробіть маленький вогонь, аби сало поступово витоплювалося та не пригорало. Ви будете бачити, як шматочки перетворюються на добре рум’яні та зменшені в кілька разів шкварочки. Вони мають бути сухими, тобто повністю позбавлені жиру. Як тільки це станеться, треба перелити смалець в чисту суху банку”.
Якщо ви вирішили повністю не витоплювати жир зі шкварок (тобто вони м’які, а не сухенькі), то можете їх перекласти у банку і залити смальцем, а потім додавати до ротових гарнірів: картоплі, каш, макарон.
Якщо хочете отримати не тільки жир, на якому можна готувати, а смачну закуску, то в процесі витоплювання сала додайте:
- лавровий лист,
- духмяний чи чорний перець горошком,
- зубчики часнику,
- гілочку розмарину або цілий невеличкий перець чилі.
Leave a Reply