Як оформити сирну тарілку та що можна додати до сируСирна нарізка – універсальна закуска на всі випадки життя, яка прикрасить будь-який святковий стіл і допоснить скромну зустріч з друзями, фуршет або просто сімейний вечір за переглядом цікавого фільму.

Традиційно сирна тарілка містить непарну кількість сирів, зазвичай від 3 до 5. Сири розкладені по колу: від більш м’яких з вершковим смаком до більш твердих з яскравішим смаком.

Щоб зробити цікаву тарілку, вибирайте сири різного смаку та виготовлені з різних видів молока. Поєднуйте ніжні, солоні та гострі сири, виготовлені з коров’ячого, козячого та овечого молока, а також м’які, напівтверді та тверді сорти.

Який сир обрати для сирної тарілки

  • М’які сири: Brie, Camembert, Mozzarella, Goat Cheese. 
  • Напівтверді/тверді сири: Cheddar, Gouda, Gruyere, Manchego.
  • Блакитні сири: Roquefort, Gorgonzola, Stilton.
  • Ароматизовані сири: з додаванням перцю чилі, трав, горіхів.
  • Оригінальні крафтові сири: додайте сири крафтових місцевих виробників з цікавими смаками.
  • Сири з різними текстурами: крихкі, кремоподібні, тверді, напівтверді.

Чим декорувати сирну нарізку?

Гарно смакуватиме в парі з сирним делікатесом сухофрукти (курага, інжир, чорнослив, ізюм, фініки, сушену вишню та журавлину), горіхи (мигдаль, фундук, пеканські та волоські горіхи), мармелад, рідкий мед, кілька видів джемів і соусів. Класичні джеми з інжиру, абрикосів, айви, смородини, сливи гарно поєднуються з сирами.

Також можна покласти свіжий та хрусткий хліб, багет, галети або крекери без додаткових смаків. Цікаве поєднання стане пікантних зрілих делікатесів з житнім хлібом з солодким присмаком, або ж в складі якого є грецькі горіхи або сухофрукти.

Хліб краще вживати при переході від одного сорту до іншого, щоб очистити рецептори та максимально відчути смак кожного.

Часто декорують сирну нарізку фруктами та ягодами (виноград, свіжий інжир, яблука, груші, ківі, ананас, вишня), овочами та зеленню (свіжі стебла селери, оливки та маслини, кінза, м’ята та рукола). Такі компоненти повинні бути сухими (промийте і висушіть їх заздалегідь), щоб вода не зіпсувала текстуру всієї закуски. Виберіть велику нарізку плодів, а можете і зовсім подати їх цілими, щоб вони не пустили свій сік.

Також на одній великій тарілці можна розмістити разом сирну і м’ясну нарізку (прошутто, хамон, ковбаси, шинки). Просто оберіть, що більше вам до смаку, те і в невеликій кількості використовуйте.

Смакові поєднання

Як оформити сирну тарілку та що можна додати до сиру1. Молоді і м’які (моцарелла, шевре) відмінно поєднуються з овочами (томати, огірок, редис) і грушею.

2. До сортів типу камамбера і брі підходять кислі ягоди, сезонна полуниця і лохина, персики, груші, інжир, шампанське.

3. Тверді та витримані сири самі по собі мають легкий горіховим післясмаком (пармезан, грана падано, гауда, Едам). Підсильте його фундуком, мигдалем, грецьким горіхом, вермутом.

4. Блакитні сорти з пліснявою добре поєднуються з горіхами, виноградом, полуницею, медом, ківі, вишнею, ананасом.

Рецепти соусів для сирної тарілки

Класичний журавлинний соус

Підготуйте: 350 г журавлини, 240 мл цукру, 240 мл води. Все змішати, проварити близько 10-15 хв помішуючи. Коли соус вистигне, то він стане густішим. Можна пере дрібнити блендером, або протерти через сито.

Соус з журавлиною, яблуком і апельсином

Підготуйте: 350 г журавлини, 1 яблуко, 120 мл цукру, 240 мл апельсинового соку. Яблуко подрібніть. Все проваріть 10-15 хв помішуючи та протріть через сито.

Сметанний соус

Підготуйте: сметану та майонез в пропорцій 1:2, чорний та червоний мелений перець, пару зубчиків часнику, кріп і сіль. Зелень та часник подрібнити. Всі інгредієнти ретельно перемішати.

Гірчично-медовий соус

Підготуйте: 5 ст. л. рідкого меду, 2 ч. л. гірчичного порошку, 1 ст. л. уксуса, 2 ст. л. оливкової олії, 2 ст. л. соєвого соусу, чорний перець. Все ретельно змішати.

Гостро-пряний соус для сирної нарізки

Підготуйте: 600 г вишень, 30 мл бальзамічного соусу, 1 корінь імбиру, чорний перець, чилі, 2 ч. л. кориці, 100 г цукру. Вишні без кісточок з цукром варимо в каструлі. Далі додаємо натертий імбир і чилі, а потім бальзамічний соус. Коли суміш нагадує варення, то додаємо корицю і мелений перець.

Цибулевий мармелад (конфітюр) або карамельна цибуля

Варіант 1. Підготуйте: 2 кг червоної цибулі, 100 мл оливкової олії, 1 ст. сухого червоного вина, 100 г рідкого меду, 120 мл винного оцту, 150 г цукру. По бажанню можна додати гілочку чебрецю, 1 ч. л. коріандру.

Варіант 2. Підготуйте: 0,5 кг солодкої білої цибулі, 4 ст. л. оливкової олії, 125 г цукру, 250 мл білого мускатного вина, 1,5 ч. л. великої морської солі, чорний мелений перець. По бажанню: гілочки розмарину, чебрецю, лаврового листя, порею.

Варіант 3. Підготуйте: 4 головки червоної цибулі, 1 ст. л. оливкової олії, 1 ч. л. солі, чорний мелений перець, 400 г свіжої брусниці, вода, цукор, бальзамічний оцет.