Як зварити смачну та розсипчасту пшоняну кашу
Не всі люблять та вміють варити смачну пшоняну кашу. І вся справа в особливому підході і в особливостях продукту. Вкрай складно приготувати її розсипчастою, зернятко до зернятка — кажуть, що це практично неможливо.
Та існують деякі хитрощі, які допоможуть приготувати смачну, розсипчасту кашу яка не буде гірчити.
Правила приготування пшоняної каші
Правило №1: пшонка любить промивання. Крупу важливо промивати багаторазово. Мінімум – тричі. Коли ми “змиємо” борошняний крохмальний пил завдяки якиму пшонка і злипається, то кожне зернятко стане яскравішим і менше злипатиметься, бо знизиться в’язкість каші.
Правило №2: пшоно любить промивання окропом. Потрібно залити крупу саме окропом і залишаюти на 10-15 хвилин, наприклад. Тоді пшонка не буде “гірчити” і ми позбавимося характерного присмаку. Таку процедуру потрібно повторити рази два-три.
Правило№3: співвідношення води та крупи — це спірне питання: про нього часто сперечаються. І частіше рекомендують варити у пропорції 1:3 — частину крупи, 3 частини води. Та цем метод часто підводить: каша виходить в’язка, що “злиплася”. Другий варіант — 1:2, 1:2.5 — так каша виходить більш розсипчаста та суха, але при цьому її важливо промивати окропом і варити правильно і в правильному посуді.
Правило №4:посуд. Він повинен бути з товстими стінками і не низька та широка, бо вода миттєво випарується і пшонка не пропариться а залишиться сирою всередині.
Пшонка вариться завдяки обробці парою, а не завдяки інтенсивному кипінню.
Саме так, пшонку потрібно варити на малому вогні: вона повинна повільно і спокійно кипіти, не зовсім томитися — але в жодному разі не вирувати. Якщо варите кашу “на воді” потрібно кинути шматочок вершкового масла – воно не дасть зернам злипнутися, а у кожного зернятка буде своя масляна “оболонка”.
Правило №5: варити пшонку краще без кришки до повного випаровування води. Перед вимкненням накрити кришкою на 1-2 хвилини, вимкнути та залишити на 25-30 хвилин щоб пропарити.
Дякую. Нарешті у мене все вийшло.