Как приготовить гречку, чтобы она была максимально полезнойГРЕЧКА – УНІКАЛЬНИЙ ПРОДУКТ.

Зелена гречка – це зерно гречки, яке не зазнавало термічної обробки. Головна відмінність білої гречки полягає в тому, що перед просушуванням її короткочасно обробляють парою. Коричнева гречка, окрім обробки парою, ще й обсмажується, тому її колір більш інтенсивний.

ЯК ПРИГОТУВАТИ ГРЕЧКУ, ЩОБ БУЛА МАКСИМАЛЬНА КОРИСТЬ?

  • Запарювання. Безумовно, мінімально оброблений продукт є найкориснішим, у ньому збережені всі мікро- та макроелементи. Тому варто звернути увагу на спосіб запарювання на воді або молоці, коли крупу заливають гарячою рідиною і залишають на годину-півтори, до охолодження. Можна спробувати приготувати гречку на кефірі. Для цього сиру промиту крупу ошпарюють окропом, зливають воду і на ніч заливають кефіром. Зранку корисний сніданок готовий. Можна доповнити його до смаку будь-якими фруктами та ягодами.
  • Замочування (з наступним нетривалим варінням). Ще один спосіб приготування гречки з мінімальною обробкою. Промиті зерна помістити в каструлю та залити холодною водою у співвідношенні 1:1. Крупа, замочена за кімнатної температури, набухає і вже за кілька годин є напівготовим продуктом, який зберіг всі поживні речовини. Після замочування необхідно додати ще трохи води та проварити крупу кілька хвилин, посолити. Такий гарнір ідеальний до м’яса, риби, курки, грибів та овочів.
  • Как приготовить гречку, чтобы она была максимально полезнойВідварювання. Для того, щоб крупа не втратила всі корисні властивості, варити її потрібно не більше 20 хвилин. А краще скоротити цей час до 5-10 хвилин, а потім вимкнути вогонь і накрити кришкою кашу, закутати рушником. У такій імпровізованій лазні залишити на 1-2 години. Для такої мети підійде мультиварка.
  • Обсмажування та запікання. Смажена та запечена гречка з погляду користі поступається вареною. Обсмажування має на увазі велику кількість олії, що підвищить калорійність каші. Запікання – це тривала обробка за високої температури. Такий спосіб приготування призведе до втрати мікроелементів та білка.
  • Випічка, млинці, оладки. Безумовно, при додаванні гречаного борошна в тісто смак стає більш терпким, аромат більш пряним. Але все ж таки при тривалій термічній обробці губляться корисні елементи. Тим більше наявність у виробах великої кількості цукру та жиру не робить таку їжу корисною та здоровою. Не можна часто вживати такі страви.

Протипоказань до вживання гречки немає. Але зловживати цим продуктом все ж таки теж не варто.