Зелена гречка – це зерно гречки, яке не зазнавало термічної обробки. Головна відмінність білої гречки полягає в тому, що перед просушуванням її короткочасно обробляють парою. Коричнева гречка, окрім обробки парою, ще й обсмажується, тому її колір більш інтенсивний.
ЯК ПРИГОТУВАТИ ГРЕЧКУ, ЩОБ БУЛА МАКСИМАЛЬНА КОРИСТЬ?
Запарювання. Безумовно, мінімально оброблений продукт є найкориснішим, у ньому збережені всі мікро- та макроелементи. Тому варто звернути увагу на спосіб запарювання на воді або молоці, коли крупу заливають гарячою рідиною і залишають на годину-півтори, до охолодження. Можна спробувати приготувати гречку на кефірі. Для цього сиру промиту крупу ошпарюють окропом, зливають воду і на ніч заливають кефіром. Зранку корисний сніданок готовий. Можна доповнити його до смаку будь-якими фруктами та ягодами.
Замочування(з наступним нетривалим варінням). Ще один спосіб приготування гречки з мінімальною обробкою. Промиті зерна помістити в каструлю та залити холодною водою у співвідношенні 1:1. Крупа, замочена за кімнатної температури, набухає і вже за кілька годин є напівготовим продуктом, який зберіг всі поживні речовини. Після замочування необхідно додати ще трохи води та проварити крупу кілька хвилин, посолити. Такий гарнір ідеальний до м’яса, риби, курки, грибів та овочів.
Відварювання. Для того, щоб крупа не втратила всі корисні властивості, варити її потрібно не більше 20 хвилин. А краще скоротити цей час до 5-10 хвилин, а потім вимкнути вогонь і накрити кришкою кашу, закутати рушником. У такій імпровізованій лазні залишити на 1-2 години. Для такої мети підійде мультиварка.
Обсмажування та запікання.Смажена та запечена гречка з погляду користі поступається вареною. Обсмажування має на увазі велику кількість олії, що підвищить калорійність каші. Запікання – це тривала обробка за високої температури. Такий спосіб приготування призведе до втрати мікроелементів та білка.
Випічка, млинці, оладки. Безумовно, при додаванні гречаного борошна в тісто смак стає більш терпким, аромат більш пряним. Але все ж таки при тривалій термічній обробці губляться корисні елементи. Тим більше наявність у виробах великої кількості цукру та жиру не робить таку їжу корисною та здоровою. Не можна часто вживати такі страви.
Протипоказань до вживання гречки немає. Але зловживати цим продуктом все ж таки теж не варто.
Leave a Reply