Як легко очистити варені яйця: зварити і легко очистити – порада
Вареные яйца – важлива складова ситного завтраку і хороше доповнення будь-якого салату. Но иногда чистить их – сущая морока: скорлупа знімається разом з білком, жовток течет або крошится.
Є кілька причин, чому так може статися.
Чому яйца погано чистяться?
1. Яйца занадто свіжі. Чтобы яйца хорошо чистились, им нужно полежать несколько дней. Справа в тому, що між скорлупою і самим яйцем є повітряна камера, і чим більше буде лежати яйце, тим більше вона буде. Там во время варки утворюється пар, який і потім допомагає чистці.
2. Холодна вода. Яйца не можна повантажувати у воду, поки вона не нагрілася. Діло в тому, що скорлупа, гаряча, на перший погляд, і непроникна, однак має велику кількість маленьких пор, через які потрапляє вода і водяна пара. Якщо вода холодна, нагрівання білка буде відбуватися повільно і начнет прилипати до скорлупе.
3. Горячие яйца. Яйцам після варки нужно дать остыть. Можна покласти їх у холодну воду, яку в ідеалі слід замінити кілька разів.
4. Не начинайте с острого конца. Найкраще начати з тупого кінця, адже там під скорлупою знаходиться повітряна камера. Так яйцо буде чиститися краще, а білок не буде зніматися разом зі скорлупою.
5. Неправильна температура зберігання яиц. Яйце не можна зберігати при занадто низьких температурах. Якщо білок промерзнет, то скорлупа буде відділятися важко.
Корисний лайфхак: Якщо ви переживаєте, що яйця все одно чиститимуться погано, додайте у воду 1 ч.л соди під час варіння. Вона підвищить лужність і дозволить яйцю легко “відійти” від шкаралупи.
Як дізнатися вік яйця?
Досить важливу роль у чищенні яєць відіграє його вік. Це можна дізнатися у досить простий спосіб.
Покладіть сире яйце в холодну підсолену воду: зовсім свіже лежатиме на дні, а яйце, якому більше 3-х тижнів спливе на поверхню.
Як довго варити яйця?
Після того як вода закипіла, слід почекати від 3-х до 15-и хвилин, поки яйця зваряться:
- у мішечок – 3 хвилини,
- некруто – 6 хвилин,
- круто – 15 хвилин.
Як правильно варити яйця?
Щоб яйця вийшли такими, як ви хочете, варто знати кілька простих хитрощів.
1. Якщо ви хочете отримати смачні яйця круто, зануріть їх у теплу воду і дайте закипіти, потім вимкніть на кілька хвилин, а потім знову доведіть до кипіння.
2. Свіжі яйця потрібно варити на кілька хвилин довше, ніж ті, що полежали кілька днів.
3. Для кращого чищення можна додати півложки соди або 1 ложку солі.
4. Покрутіть сире яйце на столі або потрясіть, так що ви збільшите повітряну камеру яйця і воно буде легко чиститися.
5. Кладіть яйця в теплу воду, яка покриватиме їх на 1 сантиметр.
6. Якщо у яєць тонка шкаралупа, ви можете зварити їх на пару. Просто покладіть у сито, бажано так, щоб вони не торкалися один одного, і накрийте кришкою.
7. Після того, як яйця зварилися, опустіть їх у холодну воду, попередньо злегка надколивши шкаралупу. Холодна вода проникне під оболонку та почистити яйця буде значно простіше.
8. Після приготування залиште яйця на 20-15 хвилин у холодній воді.
Як правильно почистити яйця?
Для початку покатайте яйця по столу або розімніть в руках так, щоб шкаралупа почала тріскати. Так вона набагато краще відокремиться від білка. Також можна чистити яйця у воді. Це теж чудовий спосіб легко зняти з них шкаралупу.
Leave a Reply