Як обрати якісну соняшникову олію - порадиНа полицях українських магазинів з’явилося безліч видів соняшникової олії. Перший віджим, без консервантів і барвників, з вітамінами А і Е, холодний прес, виморожене і т.д – все це можна прочитати на єтикетках. Та чи дійсно написане відповідає вмісту?

На перший погляд вибір олії може здатися звичною справою, але для тих, хто хоче дбати про своє здоров’я та якість продуктів у раціоні, насамперед, важливо розуміти різницю між рафінованою та нерафінованою соняшниковою олією. 

Рафінована і нерафінована – у чому різниця

Рафінована олія – проходить глибоке очищення, в результаті якого з неї видаляють забруднення та більшість корисних речовин. Вона має світліший колір, майже позбавлена запаху і характерного смаку. Головна перевага — висока температура димлення (230°C), що робить її ідеальною для смаження. Проте, через обробку, втрачаються більшість вітамінів та інших корисних елементів.

Нерафінована олія – має темніший колір, насичений аромат і багатий склад, адже під час виробництва не проходить глибокого очищення. Вона зберігає корисні речовини, але через низьку температуру димлення (близько 107°C) не підходить для смаження — краще використовувати її у сирому вигляді, наприклад для заправки салатів.

Як обрати якісну олію

  • Маркування. На упаковці має бути зазначено ДСТУ. Наприклад, для соняшникової олії це ДСТУ 4492:2005. Такі дані свідчать про відповідність продукту встановленим стандартам якості.
  • Як обрати якісну соняшникову олію - порадиПрозорість. Якісна рафінована олія має бути чистою та прозорою, без осаду, який може свідчити про наявність домішок.
  • Упаковка. Краще купувати олію в темній скляній тарі — так вона довше зберігає свої властивості, якщо упаковка пластикова, не зберігайте продукт довго. Найбільше цей пункт стосується саме нерафінованої олії.
  • Зберігання. Зберігайте олію в прохолодному місці, якомога далі від прямих сонячних променів, щоб уникнути окислення.
  • Запаси. Олія, особливо нерафінована, не має зберігатися довго. Краще споживати її протягом 3 місяців після покупки.

Перевірка в домашній умовах:

1. У 50 мл олії розчиніть чайну ложку солі без гірки. Перемішайте. Якщо олія якісна і без домішок – сіль не повинна розчинитися. Якщо сіль хоча б частково розчинилася, то в олії є надлишок води.

2. Налийте неповну стопку олії і капніть одну краплю йоду. Крапля йоду повинна зберігати свою форму і знаходиться на поверхні довгий час. Якщо вона розтікається або відразу йде на дно, то продукт виготовлений неправильно і має шкідливі домішки.

3. Налийте трохи олії на дно склянки. Зверху стакан накрийте серветкою і ненадовго переверніть догори дном. На серветці з’явиться круглий масний слід. Якщо він зберігає круглу форму, то продукт якісний, а якщо розтікається за межі кола – олію розбавили водою.

4. Перевірити якість соняшникової олії можна ще в магазині до її покупки. Переверніть пляшку з олією догори дном і злегка потрясіть. Якщо в олії з’явилися дрібні бульбашки, то її можна купувати. Якщо ж залишається густою і однорідною – вона, швидше за все, зіпсована.