Як обрати якісну та безпечну сковородуЯку придбати сковорідку — одвічне питання господинь. Досвідчені кулінари говорять, що хороша сковорідка — це правильно вибрана. А обирати сьогодні є з чого: виробники пропонують найрізноманітніші матеріали і покриття. Крім того, варто також врахувати кількість порцій, поверхню плити, антипригарний шар. Об’єднуючи в єдине ціле ці критерії вибору, вийде купити сковорідку не тільки ідеальну зовні, але й максимально відповідає всім запитам кулінара. 

Але, перш, ніж купувати сковорідку, потрібно дізнатися, наскільки вона є безпечною. Особливо ретельно потрібно підходити до вибору посуду, якщо вам потрібно готувати їжу для дітей. 

Які антипригарні покриття існують та яке краще обрати?

Тефлонове покриття

Багато хто вважає, що це найкраще покриття для посуду. Сковорода з таким покриттям має дуже стильний вигляд. Під час смаження можна не лити олію у величезних кількостях.

Переваги:

  • чудові антипригарні властивості;
  • швидке нагрівання;
  • можливість обходитися без олії;
  • легкість миття;
  • хімічна стійкість, що дозволяє не входити в хімічні реакції з кислотами й лугами;
  • невелика вага;
  • відсутність потреби застосовувати агресивні мийні засоби.

Недоліки:

  • наявність деякої кількості канцерогенів у політетрафторетилені;
  • використання лише дерев’яних, силіконових або спеціальних пластмасовимих лопаток;
  • не можна чистити абразивними засобами, жорсткими губками й щітками;
  • не можна мити в посудомийній машині;
  • не любить перепади температури;
  • не можна смажити продукти на сильному вогні більше 3-5 хвилин.

Керамічне покриття

Воно не виділяє шкідливих речовин при сильному нагріванні до 450 градусів. Покриття зносостійке і боїться механічних пошкоджень. Це не кераміка в прямому значенні слова — антипригарний шар у керамічних сковорід створюється з використанням глини, піску й каменю.

Переваги:

  • екологічність;
  • безпечність, оскільки під час нагрівання не виділяються шкідливі речовини;
  • витримує температуру 450°C;
  • можна готувати у духовці;
  • рівномірне нагрівання;
  • подряпини на ній небезпечні для здоров’я;
  • можна смажити без олії.

Недоліки:

  • висока ціна;
  • швидко з’являються тріщини і сколи;
  • небажані перепади температури.

Титанове покриття

Воно екологічно чисте і зовсім нешкідливе, стійко до будь-якого механічного впливу. Ідеально підходить як і для смаження, так і для випічки. 

Переваги:

  • їжа не пригорає, сковорода міцна, легко розігрівається і довго служить;
  • наявність титану, нехай і в невеликих кількостях, робить посуд стійким до нагару й подряпин;
  • можна використовувати металеві лопатки;
  • терміни експлуатації такої сковороди, як заявляють виробники — до 25 років;
  • титан не окислюється і входить у хімічні реакції з продуктами.

З недоліків можна вважати значну вагу сковороди.

Алмазне покриття

В основі такого покриття той самий тетрафторетилен, до якого додані найдрібніші частинки технічного алмазу. Цей композитний матеріал наносять у два шари — перший зв’язує основу з верхньою плівкою, другий, особливо міцний, власне, і є основним захисним шаром.

Переваги:

  • висока міцність,
  • хороші антипригарні властивості;
  • швидко прогрівається та довго віддає тепло,
  • витримує температуру до +450° C,
  • відносно легка за вагою,
  • допускається миття в посудомийній машині
  • довгий термін експлуатації.

Недоліки:

  • висока ціна;
  • не можна використовувати металеві лопатки.

При виборі сковороди орієнтуйтеся на свої потреби та бюджет. Врахуйте, як часто ви користуєтеся сковорідками з антипригарним покриттям і що буде вигіднішим – часта зміна дешевшого посуду чи інвестиція в дорогий на трішки довший термін.