Скільки, як і де зберігати крупи, щоб не зіпсувалися: жучки, міль та гризуни
Під час війни питання запасання продуктами стало як ніколи актуальним.
Жителі як окупованих, так і мирних міст намагаються зробити запаси їжі на майбутнє.
Чому у багатьох крупах заводяться шкідники, міль, як зберігати крупи, щоб такого не сталося.
Термін зберігання різних продуктів потрібно знати якщо Ви плануєте зробити запаси на тривалий час.
Будь-які сипучі продукти краще зберігаються в темних сухих місцях без потрапляння туди сонячних променів.
В середньому, за умов правильного догляду терміни зберігання круп такі:
- вівсяні пластівці – 4 місяці,
- рис – 16 місяців,
- гречка – 18 місяців,
- перлова крупа -18 місяців,
- шліфоване пшоно – 9 місяців,
- овес – 10 місяців,
- манка -10 місяців,
- кукурудзяна крупа – 10 місяців,
- пшенична крупа – 14 місяців,
- булгур – 14 місяців,
- яєчна крупа – 15 місяців,
- кускус – 18 місяців,
- ячмінна крупа – 24 місяці.
Рекомендовані терміни стосуються зберігання круп за оптимальних умов.
Ніяких жучків і молі!
Зберігати крупи так, щоб не завелися жучки та міль, зовсім нескладно. Є кілька перевірених часом порад, які допоможуть уникнути псування сипучих запасів. Можна піти найпростішим шляхом — купити спеціальні наклейки для кухонних шафок, які не мають різкого запаху й ефективно борються зі шкідниками. Існують також більш креативні лайфхаки:
- чудовий засіб від «непроханих гостей» — марлевий мішечок із грубою кам’яною сіллю, покладений у ємності з крупами, борошном, крохмалем;
- допоможуть боротися з жучками покладені в банку з крупою лавровий листочок, зубчик часнику, суха скоринка лимона;
- щоб зберегти рис сухим і ароматним, додайте в ємність, де ви його зберігаєте, маленький гострий перчик;
- ефективним засобом боротьби з комахами може бути покладений у банку з крупою клаптик фольги;
- щоб крупи залишалися якомога довше свіжими, потримайте їх якийсь час у холодильнику. Низька температура не тільки знищить живність, якщо така є. Подібна обробка дозволить зберігати продукти набагато довше;
- прожарити гречку в духовці протягом 10–15 хвилин. Після цього продукт зберігатиметься довго, і в ньому не заведуться жучки. Окрім того, подібна обробка зробить звичну кашу набагато смачнішою. Не менш ефективним буде прожарювання крупи в мікрохвильовці. Воно має тривати кілька хвилин;
- якщо у вас в холодильнику достатньо місця, можна зберігати крупи там.
Найгірші місця, де ви можете зберігати сипучі продукти, — вологі закутки в кухні, нижні полички кухонних шафок, занадто теплі й освітлені місця. Тому не ставте сипучі продукти (особливо цукор та борошно) поряд із рідинами.
Leave a Reply