Как будут питаться дети в школах города - новые нормы питания З 1 вересня в українських школах почнуть діяти нові норми харчування.

Оновлене меню, за яким будуть годувати школярів з вересня, розраховане на чотири тижні. Воно складається з 160 страв, в тому числі традиційних українських, середземноморських, сезонних, безглютенових і безлактозних пропозицій, пише Вечірній Харків.

Наприклад, школярам планують давати сирну запіканку з бананом і ягодами, чахохбілі з куркою, кускус, шпундру, рибні нагетси, полтавський борщ, банош, пудинг, лобіо і бефстроганов. Меню розробив відомий український кухар Євген Клопотенко разом з командою проекту CultFood. Над раціоном працювали технологи, дієтологи і фахівці МОЗ.

Згідно з новими нормами в стравах школярів має бути обмежена кількість солі, цукру, жирів. У раціоні має з’явитися більше м’яса, молочних продуктів, фруктів, горіхів, ягід. Також встановлена ​​калорійність сніданку – 25-30% від добової потреби, обіду – 30-45%.

З вересня в ізюмських школах заборонено подавати ковбаси, сосиски, рибні консерви, непастеризоване молоко, непастеризовані соки, снеки, які перевищують норму цукру або солі, вироби з кремом.

Щоб всі школи встигли підготуватися до нових правил, до кінця року уряд встановив перехідний період і наклав мораторій на штрафи. Згідно з постановою, до 1 січня 2022 року школи не притягатимуть до відповідальності, якщо в ході перевірки виявляться порушення нових норм харчування. У МОН кажуть, що розуміють об’єктивні труднощі з організацією закупівель продуктів і послуг харчування. Але закликають не відкладати і долучатися до реформування.

Повноцінний перехід на нове меню майже неможливий без сучасного кухонного обладнання.

Більшість порушень стосуються стану обладнання та харчоблоків. Серед найбільш поширених – недостатня кількість кухонного та столового посуду, холодильного та технологічного обладнання, відсутність умов для миття рук як в харчоблоках, так і в обідніх залах.