Сальтисон свинячий з копченим салом по домашньомуРЕЦЕПТ – Сальтисон свинячий з копченим салом по домашньому.

Зельц — німецьке блюдо, і німецьке слово. Означає холодну м’ясну страву типу холодцю, приготоване у вигляді ковбаси. Готують сальтисон з м’яса, печінки, риби з додаванням сала. В різних країнах — свої варіації зельца: це і всім відомий холодець, і студень, і сальтисон. Желатин додається рідко, так як вистачає добре желируемых компонентів. У приготуванні використовують різні спеції, але для всіх рецептів характерний крутий посол.

Час приготування: 15 годин для 4-х людей.

Інгредієнти:

  • М’ясо з свинячих голів варене — 900 грам,
  • Шпик копчений — 100 грам,
  • Кухонна сіль — 20 грам,
  • Часниковий порошок — 3 грама,
  • Перець чорний мелений — 2 грама.

Для бульйону:

  • Базилік — 2 грама.

Приготування страви:

  1. Голови замочуємо у воді для позбавлення від залишків крові на 3-6 годин (на ніч голови можна залишити в прохолодному місці), мізки видаляємо. В одну каструлю кладемо голови, у другу вуха, п’ятачки або копита.
  2. Солі кладемо приблизно 15 г на 1 кг враховуючи вагу голів і води, додаємо базилік або лавровий лист, кому що до душі і варимо до відділення м’яса від кісток від 2 до 5 годин на середньому вогні. Другу каструлю готуємо також. Воно нам необхідно для отримання чистого бульйону.
  3. Після охолодження м’ясо відокремлюємо від кісток, нарізаємо на шматочки 1.5 — 2 сантиметра, а все інше сировину пропускаємо через м’ясорубку з решіткою 2 мм.
  4. Копчене сало нарізаємо смужками 5 на 5 на 25 мм, додаємо у фарш, додаємо спеції і все ретельно перемішуємо. В залежності від консистенції додаємо проціджений бульйон, приблизно 5%. Пробуємо на сіль, якщо треба — досолюємо.
  5. Далі завантажуємо фаршу в оболонку, і проводимо термообробку при температурі 80-85 градусів, до температури всередині батона 70 градусів.
  6. Готовий сальтисон охолоджуємо на повітрі, потім поміщаємо в холодильник. Так як в нашому сировину м’яса було мало, то вигляд вийшов не дуже, але на смак, повірте, дуже навіть нічого.