Домашній хлібний квас без дріжджів
РЕЦЕПТ – Домашній хлібний квас без дріжджів.
Домашній хлібний квас без дріжджів – улюблений напій наших предків, без якого не сідали до столу. Якщо вам не подобається присмак дріжджів, пропонуємо приготувати бездрожжевий квас, де замість закваски використовуватимемо родзинки.
Час приготування: 1-2 дні для 6 людей.
Інгредієнти:
- Вода – 10 л.,
- Чорний хліб – 1 кг.,
- Цукор – 600 г.,
- Немиті темні родзинки – 100 г.
Приготування страви:
1. Заздалегідь заготовте сухарі. Для цього наріжте хліб і залиште його висихати у теплому та сухому місці на кілька днів. Якщо часу немає, скористайтесь духовкою.
2. Закип’ятіть воду, додайте туди 500 г. цукру та сухарі, все ретельно перемішайте.
3. Отриману закваску охолодіть до кімнатної температури, а потім перелийте в ємність, де вона блукатиме. Ніколи не наливайте «під шийку», об’єм рідини має становити 90% всього об’єму тари.
4. Коли закваска охолоне, додайте родзинки, добре перемішайте і накрийте шийку марлею. Залишіть у темному місці на 1-2 дні.
5. Не лякайтеся, якщо помітите, що сухарі починають переміщатися, з’явилася піна та легкий кислуватий запах – йде процес бродіння.
6. Через 2 дні профільтруйте домашній квас через марлю, додайте мінімум 100 г цукру (можна більше, якщо любите насолоду посолодше) і розлийте по пляшках для зберігання, попередньо поклавши в кожну по 2-3 родзинки. Щільно закрийте кришки.
7. 8-12 годин потримайте пляшки у теплому місці, після чого відправте в холодильник. Термін придатності такого хлібного квасу – 4 доби.
Leave a Reply