Історія салату Олів’є
Без цього салату не обходиться практично жодне гуляння, він давно вже став класикою на святковому столі. А історія його появи є досить цікавою.
Починається вона у ХІХ столітті. Тоді французький кухар Люсьєн Олів’є, будучи амбітною людиною, вирішує змінити своє життя і їде до Росії, щоб застосувати там свої кулінарні здібності. Там же, у Москві, проживши деякий час, у 60-ті роки XIX століття він відкриває свій ресторан, який називає «Ермітаж» – причому організований цей заклад був за найкращими французькими зразками. Завдяки вишуканій французькій кухні заклад набув великої популярності – там постійно збиралася знати та бенкетували багаті купці, влаштовували урочисті обіди на честь Івана Тургенєва (1879-й) та Федора Достоєвського (1880-й), і вся поетична еліта часто була в цьому ресторані.
Успіху французьких страв сприяв сімейний рецепт особливого соусу – майонського, він же – майонез, який був візитною карткою родини Олів’є, адже старші брати теж володіли у Франції ресторанами. вишуканим смаком – все завдяки соусу, який він постійно вдосконалював. Причому рецепт соусу він зберігав у повному секреті та готував його власноруч за зачиненими дверима. Спочатку салат називався «Майонез з дичини» і складався з проварених філе рябчиків та куріпок, перекладених пластами желе з бульйону. По краях страви було розміщено варені ракові шийки та невеликі шматочки язика, і все це було полите спеціальним соусом «Провансаль», особисто приготованим французьким кулінаром. У центрі як прикраса укладала гірка картопля з скибочками варених яєць та корнішонами. Одного разу Олів’є зазначив, що деякі відвідувачі трактиру, які замовляли цю страву, відразу перемішували все в тарілці. так і народився салат «Олів’є», який заради зручності отримав назву на ім’я його автора.
Рецепт сучасного салату «Олів’є» взагалі не схожий на свого попередника. Рябчиків спочатку замінили куріпки, згодом – куркою, а потім – і просто ковбасою. Ракові шийки перетворилися на відварену моркву, каперси замінили зеленим горошком, у складі салату з’явилася цибуля, що надало страві гострішого смаку. Листя салату замінили петрушкою, паста із сої, телячий язик та паюсна чорна ікра взагалі зникли з рецепту, соус теж змінився – адже майонез почали виробляти масово, і це теж вплинуло на смак кінцевого продукту.
Салат дуже спростився і після всього став тим салатом, який нам відомий зараз: з великою кількістю овочів і невеликою – м’яса. Продукти в ньому дрібно нарізають та заправляють майонезом. А найцікавіше, що в усьому світі «Олів’є» вважається саме російським салатом, і про його французьке коріння вже ніхто не пам’ятає.
Leave a Reply