Перекус або повноцінний обід із собою — неодмінний атрибут шкільних буднів.

Головне завдання дорослих — забезпечити її корисною і смачною їжею, яка дасть енергію для навчання та заняття спортом, наситить організм необхідними вітамінами та мікроелементами.

За основу шкільних перекусів варто брати продукти, які надовго дають відчуття ситості. 

Які продукти варто давати дитині для перекусів у школі?

1. Фрукти

В раціоні дитини обов’язково мають бути присутніми сезонні фрукти, адже вони містять максимум вітамінів та корисних мікроелементів, необхідних для підтримки імунітету. В зимовий період надавайте перевагу хурмі, гранату, ківі та цитрусовим (апельсини, мандарини, грейпфрут). Актуальними й доступними як взимку, так і влітку є яблука та банани.

Якщо даєте дитині яблука, то краще обирайте солодкі сорти (Антонівка, Білий налив), адже кислі (Симиренка) — подразнюють слизову оболонку шлунка й підвищують апетит.

Фрукти бажано помити та порізати.

2. Овочі

Найкраще підійдуть для їжі в школі морква, огірки, солодкий перець, варений буряк та запечена цвітна капуста. Можна нарізати овочі соломкою чи зробити канапки на зубочистках (наприклад, із помідорів чері, кубиків огірка й шматочків сиру).

Додасть смаку овочам зроблений власноруч соус. Але не потрібно готувати дітям майонез! Замість нього краще зробити соус з авокадо. Він має подібну консистенцію, але значно корисніший.

Для приготування цього соусу потрібно подрібнити в блендері 1 авокадо, змішати з натуральним йогуртом (густоту регулюйте за смаком), додати зелень (петрушку, кріп, базилік) і трохи солі.

Такі овочеві перекуси — чудова вітамінна добавка до щоденного меню.

3. Горіхи й насіння

КоКорисні перекуси: що покласти в ланч-бокс школярикам?рисні перекуси: що покласти в ланч-бокс школярикам?Джерелом важливих для організму жирів і амінокислот та чудовою енергетичною “підзарядкою” для мозку є горіхи. Школярам можна давати фундук, волоські горіхи, кеш’ю та мигдаль. 

Так, волоський горіх та кеш’ю запобігають розвитку анемії (недокрів’я), мигдаль зміцнює серце та покращує зір, а фундук посилює імунітет. Не забудьте їх попередньо промити й підсушити в духовці перед тим, як покласти в ланч-бокс. Смажені та солоні горішки не рекомендують вживати дітям. А ще пам’ятайте, що арахіс є бобовою рослиною, а не горіхом.

Корисним для школярів є й насіння — соняшникове чи гарбузове. Ці маленькі зернята містять велику кількість вітамінів і мінералів, які необхідні організму для нормальної життєдіяльності. Але, даючи їх дітям, потрібно уважно слідкувати, щоб насіння було очищеним від шкірки.

4. Сухофрукти

Багаті мікроелементами та вітамінами сушені яблука, груші, курага, родзинки і чорнослив. Сухофрукти відмінно регулюють роботу травної системи і є найкращим замінником солодощів.

Дітям можна давати жменьку попередньо промитих і висушених плодів або ж приготувати з них домашні цукерки (з додаванням горіхів, сезаму (кунжуту), насіння льону). Такі солодощі є корисними й дуже подобаються дітям.

5. Цільнозернові хлібці

Зараз є надзвичайно багато варіантів для вибору хлібців — житні, гречані, кукурудзяні, рисові. Важливо, щоб в їхньому складі не було дріжджів і борошна вищого сорту. Краще обирати цільнозернові хлібці — в них залишається багато вітамінів та мінералів зернової оболонки, які у складі звичайного борошна відсутні.

6. Домашня випічка

Приготовлені вдома смаколики — кекси, вівсяне печиво, пироги, сирні запіканки, — стануть хорошою заміною магазинних булочок. Адже, готуючи випічку самостійно, ви будете точно впевнені в якості інгредієнтів. До того ж, можна покласти в неї більше начинки, а тісто зробити тоншим. Хорошими варіантами начинки є сир із зеленню, рис із яйцем, овочеві суміші, свіжі або заморожені ягоди.

Потрібно пам’ятати, що випічка не має бути присутньою в ланч-боксі школяра кожен день, максимум два рази на тиждень.

7. Бутерброди

Школяру можна робити відкриті бутерброди — канапки, та закриті — сендвічі (які складаються з двох шматочків хліба). Залежно від уподобань малюка, вони можуть бути солодкими (з густим джемом або горіховою пастою) чи солоними. Для останніх у якості начинки можна обрати твердий сир, скибочки вареного курячого м’яса або риби, сиров’ялену шинку.

З бутербродами обов’язково варто дати дитині овочі. Це можуть бути скибочки огірка, перцю, різноманітна зелень.

Такі бутерброди найкраще зберігаються в фользі. 

Перекуси в школі можуть стати здоровою частиною життя дитини.

Дієтологи радять: збираючи ланч-бокс для школяра, залучайте його до цієї справи й пояснюйте йому вибір продуктів. Адже саме так можна сформувати в дітей звичку вибирати корисне!