Здорове серце – корисні звички
Здорове серце потребує здорового стилю життя. Проте є звички, які кожен і кожна може інтегрувати у свій побут без зайвих фінансових та часових витрат.
Це може подовжити ваше життя, адже серцево-судинні хвороби й досі посідають перше місце серед причин смерті.
Яких корисних звичок слід дотримуватися для здоров’я серця?
Більше ходіть пішки
Є багато досліджень, які підтверджують, що ходьба покращує здоров’я серця. Перевага такої активності в її простоті — не треба витрачати на це гроші, шукати додатковий час для тренувань тощо. Іноді можна просто вийти з транспорту раніше та пройти кілька зупинок. Замовити посилку на поштове відділення не в п’яти хвилинах пішки, а в п’ятнадцяти. Або ж випити ранкової кави не в кав’ярні біля дому, а в закладі у двадцяти хвилинах ходьби.
Ходьба прискорює рух крові судинами, покращує кровообіг та обмін речовин. Також вона має позитивний вплив на ліпідний обмін (зменшується кількість “поганого” холестерину) і процеси травлення, запобігає розвитку ожиріння та цукрового діабету.
Режим харчування
- 2–3 повноцінних прийоми їжі на день;
- обмежити кількість перекусів;
- віддавати перевагу повільним вуглеводам (гречана крупа, цілозерновий хліб, фрукти, овочі, макарони із цільного зерна тощо);
- споживати менше оброблених та процесованих продуктів, як ковбаси, напівфабрикати, деякі види консервів тощо.
Надлишок швидких вуглеводів та процесованих продуктів у раціоні збільшує синтез жирів і негативно впливає на серцево-судинну систему людини.
Приготування їжі дійсно вимагає більше ресурсів. Проте багато натуральних та корисних продуктів можна приготувати швидко і смачно, урізноманітнити їх креативними ідеями.
Наприклад, збагатити смак гречки допоможе сметанно-часниковий соус. Овочі можна просто грубо нарізати — не обов’язково робити салат. М’ясо чи рибу можна запекти в спеціях. Це смачно, корисно й може вистачити на кілька днів.
Зменшите вживання солі
Гранульовані цибуля та часник, солодка паприка, лимонний сік та свіжа зелень збагатять смак страви й без надлишку солі.
Варто обмежити споживання солі до 5 грамів на день (це орієнтовно 1 чайна ложка). Також краще солити їжу після приготування, а не підсолювати воду — так легше не пересолити.
Відмовитись від солодких напоїв
Пити саму лише воду — нудно. Тут можна зробити узвар, але без цукру, можна також додати в напій імбир та корицю.
Експериментувати з різними видами чаю — додавати яблуко, грушу, апельсин, лимон тощо. А ще можна приготувати незвичайний “лимонад”: додайте до води з лимоном трохи огірків та м’яти. Такий напій чудово освіжає.
Пам’ятайте: ці щоденні звички значно знижують ризики інфаркту та інсульту — хвороб, які змінюють життя кардинально й у дуже поганий бік. Ваше здоров’я у ваших руках!
Leave a Reply