Гратен: що це таке, з чим його готують, та як його правильно їстиЯкщо вірити джерелам, то перша згадка про цю страву датується 1788 роком. Варто зазначити, що початковий рецепт анітрохи не змінився, хіба замість молока в деяких рецептах стали додавати вершки.

Картопляний гратен: незвичайна запіканка з вершковим смаком.

Картопляний гратен – це, по суті, проста запіканка, в якій нейтральний смак картоплі підкреслюють за допомогою молочних продуктів (вершків та молока), приправляючи сиром та запашними травами. Таку страву із задоволенням їдять діти — гарна подача та прості складові подобаються навіть вибагливим малюкам. Для дорослої людини запіканка з картоплі в духовці може бути подана як ситний гарнір на обід або вечерю.

З іншого боку, оскільки страва сама по собі досить калорійна, картопляний гратен може бути і самостійною стравою — поживність компонентів дозволяє таку подачу.

Гратен: що це таке, з чим його готують, та як його правильно їстиГратен – це поняття, яке має на увазі не саму страву, а спосіб приготування. Гратеном можна назвати будь-який набір продуктів, запечений у духовці до карамельної хрусткої скоринки. Класичний гратен буває двох видів – несолодким та десертним, залежно від інгредієнтів та соусів. Більшість несолодких гратенів готуються з додаванням сиру, який плавиться в духовці і утворює красиву піджаристу скоринку, в той момент, коли сама страва залишається досить соковитою. Готувати гратен зручно в горщиках і будь-яких глибоких формах – скоринка служить своєрідною кришкою, не даючи запашним ароматним сокам із страви.

Готують подібні страви із різних компонентів. Широко відомі м’ясні та рибні gratin, які доповнюють твердими сортами сиру та овочами. Варто зауважити: надмірно соковиті овочі практично не використовують. У процесі запікання надмірне виділення соку роблять запіканку в’язкою, надто рідкою і не дозволяє утримувати форму. Оптимально підходять такі овочеві складові: морква, шпинат, гриби, цвітна капуста, гарбуз. Найкращою овочевою базою справедливо вважається картопля. Маючи нейтральний смак, цей коренеплід має помірну кількість соку і відмінно поєднується із сиром та молочними компонентами. Як білкові складові використовують свинячу вирізку або яловичину. Існує також величезна маса гратенів із морепродуктів. Мідії, восьминіг, креветки, м’ясо білої та червоної риби – всі ці продукти відмінно поєднуються з вершковими соусами і дозволяють створювати вишукані гастрономічні комбінації.