Грузинська кухня - Лобіо (основа: стручкова або зернова квасоля)РЕЦЕПТ – Грузинська кухня – Лобіо (основа: стручкова або зернова квасоля).

Лобіо — це традиційна страва грузинської, вірменської та азербайджанської кухонь, основою якої є стручкова або зернова квасоля. Попри відсутність у рецепті м’ясних інгредієнтів, у результаті виходить досить ситний гарячий обід. З огляду на те, що подається лобіо зазвичай із лавашем, такою стравою можна наїстися надовго.

Грузинська кухня — це дуже смачно й ситно. І лобіо — яскраве тому підтвердження.

Час приготування: 45 хвилин.

Інгредієнти:

  • Червона квасоля — 200 г;
  • Ріпчаста цибуля — 2 шт.;
  • Часник — 3 зубчики;
  • Кетчуп-чилі — 350 г;
  • Кінза — 20–25 г;
  • Коріандр — 10–12 г;
  • Сіль, перець — на свій смак;
  • Зіра — 10–12 г;
  • Оливкова олія — 3 столові ложки.

З такої кількості інгредієнтів у вас вийде одна велика або дві середні порції лобіо.

Приготування страви:

Порада: Перед тим, як готувати лобіо, необхідно замочити квасолю на ніч. Покладіть її в холодну, злегка підсолену воду, і залиште в холодильнику на 8–12 годин. Це необхідно, щоб квасоля збільшилася у розмірі та трохи розм’якла.

1. Злийте воду з квасолі, налийте свіжу, посоліть і варіть до готовності. Зазвичай на це йде 1–1,5 години.

2. Цибулю наріжте на дрібні кубики, обсмажте з дрібно рубаним часником до готовності. Додайте зварену квасолю.

3. Змішайте в невеликій мисці всі спеції й додайте їх до смаженої цибулі.

4. Влийте кетчуп-чилі, який завдяки наявності гострого перцю додасть страві більш пікантний і цікавий смак.

5. Зменшіть вогонь і тушкуйте лобіо до готовності 15–20 хвилин. Перед подачею додайте до квасолі дрібно посічену кінзу.

6. Подавайте, насипавши порційно по тарілках, або закрийте лобіо в стерилізованих банках на зиму.

Якщо ви замочите квасолю заздалегідь, готувати обід по-грузинськи буде простіше, вам вистачить 40–45 хвилин.