Продукти, які не можна заморожувати у холодильнику
Морозильні камери в сучасних холодильниках за розмірами не поступаються холодильним, а деякі сім’ї, що особливо люблять робити заготовки, купують навіть додаткові морозильники.
Продукти з морозилки економлять час – можна не ходити в магазин зайвий раз або приготувати про запас і не стояти біля плити. Однак, не всі продукти однаково добре переносять заморожування. Розкажемо про ті з них, яким мороз протипоказаний.
Продукти, які не можна зберігати у морозилці
Поради щодо коректного вибору місця включають попередження про неприпустимість зберігання товарів за низької температури. Овочево-фруктовий список включає:
Сирі овочі, що містять багато води – огірки, кабачки, помідори, редис. Після розморожування вони втратять смак і структуру і нагадуватимуть несмачне пюре. З цієї ж причини не рекомендується заморожувати сиру картоплю, оскільки крохмаль і вода, що містяться в ньому, погано реагують на холод.
- Баклажани: псуються на холоді, ознака – поява темних плям на шкірці,
- Ананас, ківі, манго: втрата зовнішньої привабливості відбивається на смак,
- Помідори: набухають у зв’язку з великою кількістю вологи,
- Яблука, груші: впливають на інші продукти, виділяючи небажані сполуки,
- Кавун, диня: знижується кількість вітамінів.
- Шоколад: вкривається білим нальотом.
Авокадо. Якщо ви хочете заморозити авокадо, спочатку очистіть його від шкірки і видаліть кісточку. А ще краще – зробити пюре із стиглого авокадо та заморозити його. Відправляти в камеру цілий авокадо не можна – у його кісточці містяться токсини, які при розморожуванні можуть проникнути в м’якуш.
- Авокадо: втрачає властивості вдвічі швидше.
- Мед: відокремлюється цукор, зникають корисні властивості.
Зелень, листяний салат. Заморожування свіжої зелені призводить до порушення її клітин і замість пучка петрушки або базиліка розморозиться зелена каша. Але нарізана та заморожена зелень може стати гарною добавкою до супу взимку. Листовий салат, побувавши в морозилці, вже не буде хрустким і втратить свою привабливість, а його листя буде зруйновано.
- Базилік, зелень: чорніє та в’яне.
Цибуля і часник. Після морозильної камери вони не придатні тільки для приготування гарячих страв, але й втрачають свої корисні властивості – під впливом холоду в них руйнуються фітонциди – речовини, що знищують бактерії або пригнічують їхнє розмноження.
- Часник та цибуля: гниє, втрачає жорсткість.
Несумісні продукти для зберігання слід розмістити за кімнатної температури. Таким чином, термін придатності дещо збільшиться, а унікальні характеристики залишатимуться без змін. Хороша вентиляція, відсутність впливу сонячних променів та регулярна інвентаризація допоможуть уникнути проблем та насолоджуватися видом холодильника.
Молоко та молочні продукти. Обмовимося відразу – заморозити молоко можна, є й дані, що термін зберігання замороженого молока – один-три місяці. Однак, розморожений продукт відрізнятиметься від вихідного навіть зовні, а корисні властивості його зменшуватимуться пропорційно до кількості днів, проведених у морозильній камері. Справа в тому, що під дією холоду починається руйнування білків, що містяться в молоці та молочних продуктах. Тому при повільному розморожуванні ви можете побачити, що молоко або сметана розшарувалися – зверху будуть вершкові пластівці, а внизу – каламутна рідина. Але навіть у такому вигляді їх можна використовувати, наприклад, для соусів.
Leave a Reply