Ловля білої риби на тісто: гарантований улов
Однією з кращих весняних насадок для ловлі “білої” риби поплавковою вудкою є тісто, яке здатне дати фору навіть такий «делікатесній» наживці, як мотиль.
Перевага наживки для риби с тіста
Початок квітня поплавочники очікують з нетерпінням, оскільки це один з найбільш швидкоплинних, але разом з тим захоплюючих періодів ловлі по відкритій воді. У міру потепління і прогрівання водних мас зростає харчова активність риб які готуються до нересту, відповідно і клювання їх стає активніше.
Традиційними весняними приманками поплавочники, які безвідмовно працюють на більшості водойм, є мотиль, черв’як, опариші, річковик. Деякі рибалки віддають перевагу іншим наживкам, а про рослинні насадки і говорити не доводиться. На поширену думку, в холодній воді вони, як правило, малоефективні.
З іншого боку, тісто, особливо рідке, є ніжним, добре засвоюваним продуктом, який викликає у риб менше недовіри, особливо на водоймах з високим рибальським пресингом. Воно володіє привабливим запахом, добре помітно в воді і при зануренні залишає мутний слід. Можливо, є й інші причини його привабливості, зумовлені особливостями конкретних водних об’єктів, харчовою цінністю тіста, що впливає на збалансованість харчування риб, і т.д. Особливо з урахуванням того, що при ловлі воно виконує таку важливу функцію, як відсікання від приманки небажаних риб: дрібних окунів, йоржів і ін.
Приготоване з води і борошна рідке тісто – безпрограшний робочий варіант.
У мінімальній кількості в нього можна додавати ароматизатори, використовуючи їх же і в прикормі. Взагалі, існує гарне весняне правило: застосовувати мінімум пахучих речовин, які часом здатні викликати зворотний ефект, відбивши у риб які адаптуються до весняних умов бажання годуватися.
Гідною альтернативою тісту з борошна може бути манна бовтанка, приготована за тим же принципом прямо на місці лову. Але перед застосуванням слід дати бовтанці довше настоятися, щоб крупинки набрякли і склали єдину масу. Така приманка міцніше тримається на гачку, проте це не означає, що риба стане клювати краще. Частіше буває якраз навпаки.
Консистенція тіста, особливо коли клювання слабке, повинна бути такою, щоб воно, з одного боку, було максимально рідким, а з іншого – трималося на гачку.
Домогтися цього можна тільки досвідченим шляхом. Якщо достатніх навичок немає, варто дотримуватися наступного алгоритму. Насипати в ємність борошно, а потім неспішно додавати в неї малі порції води, постійно розмішуючи. Маса повинна вийти однорідною, без крупинок.
Застосовувати рідке тісто можна, намотуючи його на гачок паличкою, але краще використовувати для цих цілей медичний шприц ємністю 20 мл. Так і зручніше, і швидше, і не доведеться бруднитися. Заповнюється шприц просто. З нього витягують поршень, після чого корпус поміщають в тісто і ротом втягують масу в ємність. Якщо консистенція правильна, особливих зусиль для цього не буде потрібно, на операцію підуть секунди. Залишається подбати ще про одну деталь. Навіть з лежачого шприца в результаті постійного тиску, створюваного при видавлюванні маси на гачок, тісто буде витікати. Щоб уникнути цього, слід після обмотки тестом гачка закрити отвір з’єднувальним ковпачком голки, який слід заздалегідь підготувати, обломивши саму голку.
Зазвичай на одну риболовлю вистачає пари-трійки заправлених 20-міллілітрових шприців, проте з собою не завадить мати про запас борошно або манну крупу. Адже бувають і непередбачені витрати.
Leave a Reply