Любите шоколад? А якщо на ньому білий наліт, що робити?Від світлого до майже чорного  – саме такі відтінки може мати шоколад.  Впливає на це вміст какао та інших інгредієнтів. Дивний білий наліт, який іноді з’являється на шоколаді, може викликати занепокоєння. Чи є про що турбуватися і чи безпечно їсти такий продукт?

Шоколад є продуктом тривалого зберігання. Здебільшого ви можете спокійно споживати його навіть через кілька місяців після закінчення терміну придатності. Однак варто мати на увазі, що це не єдиний визначальний фактор його якості. Може статися так, що попри нормальний термін придатності цей продукт вже не варто вживати .

Найпоширенішою причиною, через яку ми змушені викинути шоколад, є комахи та личинки. Також небезпечним є шоколад, який піддавався впливу вологи й покрився цвіллю. Цвіль зазвичай має пухнасту або нерівну текстуру, а також неприємний запах і такий шоколад точно не можна їсти.

Чому з’являється білий наліт на шоколаді

Наліт буває двох видів, а саме цукровий і жировий:

  • Цукровий наліт виникає, коли волога контактує із шоколадом.  в такому випадку кристали цукру розчиняються, залишаючи порошкоподібний шар на поверхні шоколаду,
  • Наліт жиру виникає через перепади температури. При високих і помірних температурах жир у шоколаді розчиняється, а коли стає холодніше то утворює білий наліт. Це також може бути ознакою того, що у виробництві використовуються дешевші замінники дорогого какао-масла.

В обох випадках справа йде лише про зовнішній вигляд продукту. Це потьмяніння не впливає на смак шоколаду чи його поживну цінність. І хоча виглядає такий шоколад не дуже апетитно, його можна спокійно їсти.

Як правильно зберігати шоколад

Його потрібно зберігати в сухому і прохолодному місці. Однак це неточне визначення, оскільки цим умовам відповідає як холодильник, так і кухонна шафа. Шоколад не можна піддавати впливу сонячних променів або високих температур, тож зберігання шоколаду у холодильнику теж може бути помилкою.

Чорний шоколад є найбільш стійким через високий вміст какао. З іншого боку, білий шоколад найважливіше захищати від цих факторів. Його слід завжди тримати щільно закритим і подалі від джерел світла. Також варто пам’ятати, що шоколад також має властивість вбирати запахи, тому його слід тримати подалі від продуктів, які інтенсивно пахнуть  (риба, цибуля або часник).