Смачні вареники з маком
РЕЦЕПТ – Смачні вареники з маком.
Це менш відомий, але також дуже смачний та давній рецепт української кухні – вареники з маком. Зазвичай із маком нині роблять завиванці та пиріжки. А між тим, макові вареники теж варті уваги. В Україні ж із давніх-давен мак використовують як начинку до вареників, пирогів, млинців і рулетів.
Час приготування: 120 хвилин для 4-х осіб.
Інгредієнти:
Для тіста:
- 250 мл. молока,
- 50 г. вершкового масла,
- ¼ чайної ложки солі,
- 2 яйця,
- 2,5-3 склянки борошна (склянка 200 мл.).
Для начинки:
- 150 г. маку,
- 50 г. родзинок (ізюму),
- 3 столові ложки цукру.
Приготування страви:
1. Готуємо заварне тісто для вареників на молоці: нагріваємо у посуді з товстими стінками молоко та масло із сіллю, а коли масло розтане та суміш почне кипіти, всипаємо 1 склянку борошна, швиденько перемішуємо та знімаємо з вогню. Залишаємо охолонути на 10 хвилин, тоді по одному додаємо яйця, кожного разу гарно вимішуючи. Тоді поступово домішуємо решту борошна. Замішуємо м’яке тісто та залишаємо під рушником на півгодини.
2. Тим часом готуємо макову начинку для вареників. Промиті родзинки (ізюм) заливаємо теплою водою на 5-10 хвилин, тоді зливаємо воду та віджимаємо.
3. Мак заливаємо окропом та чекаємо 30 хвилин. Тоді проціджуємо крізь марлю та збиваємо блендером, доки з’явиться макове молочко. Якщо є ступка, можна потовкти у ній. Або ж тричі прокрутити на м’ясорубці. Змішуємо мак із родзинками (ізюмом) та цукром.
4. Ділимо тісто на 2-3 частини. Розвалковуємо у пласт 2 мм завтовшки. Склянкою вирізаємо кружальця.
5. Посередині кожного кладемо чайну ложку макової начинки. Заліплюємо вареники та викладаємо на стіл чи дощечку, притрушені борошном.
6. Опускаємо вареники до підсоленого окропу та варимо до того, як спливуть, та ще 2 хвилини.
7. Викладаємо вареники з маком до миски, додаємо шматочки вершкового масла, струшуємо, щоби не злипалися, та подаємо до столу.
Найкраще макові вареники смакують зі сметаною чи варенням.
Leave a Reply