Фініковий пудинг
РЕЦЕПТ – Фініковий пудинг.
Фініковий пудинг, або як його ще називають стікі-тофі був винайдений в Англії близько 30 років тому, але швидко став класикою. Пудинг тане у роті й має дуже насичений карамельний смак. Политий кремовим тофі соусом й доповнений збитими вершками або морозивом (найчастіше його подають теплим з морозивом, хоч це вже дещо засолодко), десерт без перебільшення можна назвати королівським. Через вологість і солодкі додатки його й називають липким.
За бажанням до пудингу можна додати 1-2 ст.л. апельсинового лікеру, коньяку чи рому. Буде особливо смачно та ароматно.
Час приготування: 30 хвилин на 2-х людей.
Інгредієнти:
- 250 г фініків без кісточок;
- 150 мл окропу;
- 75 г вершкового масла кімнатної температури;
- 125 г коричневого чи білого цукру;
- 1 шт апельсин ;
- 2 яйця;
- 2 ст.л. меду;
- 175 г борошна;
- 1,5 ч.л. розпушувача.
Для соусу:
- 250 мл вершків 30%;
- 60 г цукру;
- 60 г меду;
- 60 г вершкового масла.
Приготування страви:
1. Фініки грубо нарізати й залити окропом. Залишити на 1 годину.
2. Перекласти фініки з водою у чашу блендера й збити до консистенції пюре, не відціджуючи.
3. Духовку розігріваємо до 170 ᵒС. У глибоку миску чи чашу планетарного міксера помістити вершкове масло, цукор та натерту цедру апельсина. Збити, доки усе разом добре розітреться.
4. Продовжуючи збивати, ввести по одному яйця, пюре з фініків та додати мед.
5. В окремому посуді вимішати борошно та розпушувач.
6. Додати до вологих інгредієнтів і збити лиш до повного поєднання інгредієнтів.
7. Форму для пудингу чи кексову форму змастити тонким шаром вершкового масла й присипати борошном. Струсити зайве.
8. Перекласти тісто у форму, розрівняти й вставити до розігрітої духовки.
9. Пекти приблизно хвилин 35-40 доки зубочистка при протикуавнні не виходитиме сухою.
10. Готуємо соус. Для цього всі інгредієнти для соусу помістити у невеликий рондель з товстим дном, поставити на середній вогонь й варити, постійно помішуючи, доки маса загусне до консистенції соусу. Остаточно соус загусне при вистиганні.
11. Дістати готовий пудинг з духовки. Залишити як є на 5 хв у формі, далі обережно перевернути на тарілку догори дном, спочатку відділивши ножем краї фінікового пудингу від стінок форми.
12. Полити пудинг половиною соусу й подавати зі збитими вершками або морозивом.
Leave a Reply