Фініковий пудингРЕЦЕПТ – Фініковий пудинг.

Фініковий пудинг, або як його ще називають стікі-тофі був винайдений в Англії близько 30 років тому, але швидко став класикою. Пудинг тане у роті й має дуже насичений карамельний смак. Политий кремовим тофі соусом й доповнений збитими вершками або морозивом (найчастіше його подають теплим з морозивом, хоч це вже дещо засолодко), десерт без перебільшення можна назвати королівським. Через вологість і солодкі додатки його й називають липким.

За бажанням до пудингу можна додати 1-2 ст.л. апельсинового лікеру, коньяку чи рому. Буде особливо смачно та ароматно.

Час приготування: 30 хвилин на 2-х людей.

Інгредієнти:

  • 250 г фініків без кісточок;
  • 150 мл окропу;
  • 75 г вершкового масла кімнатної температури;
  • 125 г коричневого чи білого цукру;
  • 1 шт апельсин ;
  • яйця;
  • 2 ст.л. меду;
  • 175 г борошна;
  • 1,5 ч.л. розпушувача.

Для соусу:

  • 250 мл вершків 30%;
  • 60 г цукру;
  • 60 г меду;
  • 60 г вершкового масла.

Приготування страви:

1. Фініки грубо нарізати й залити окропом. Залишити на 1 годину.

2. Перекласти фініки з водою у чашу блендера й збити до консистенції пюре, не відціджуючи.

3. Духовку розігріваємо до 170 ᵒС. У глибоку миску чи чашу планетарного міксера помістити вершкове масло, цукор та натерту цедру апельсина. Збити, доки усе разом добре розітреться.

4. Продовжуючи збивати, ввести по одному яйця, пюре з фініків та додати мед.

5. В окремому посуді вимішати борошно та розпушувач. 

6. Додати до вологих інгредієнтів і збити лиш до повного поєднання інгредієнтів.

7. Форму для пудингу чи кексову форму змастити тонким шаром вершкового масла й присипати борошном. Струсити зайве.

8. Перекласти тісто у форму, розрівняти й вставити до розігрітої духовки.

9. Пекти приблизно хвилин 35-40 доки зубочистка при протикуавнні не виходитиме сухою.

10. Готуємо соус. Для цього всі інгредієнти для соусу помістити у невеликий рондель з товстим дном, поставити на середній вогонь й варити, постійно помішуючи, доки маса загусне до консистенції соусу. Остаточно соус загусне при вистиганні.

11.  Дістати готовий пудинг з духовки. Залишити як є на 5 хв у формі, далі обережно перевернути на тарілку догори дном, спочатку відділивши ножем краї фінікового пудингу від стінок форми.

12. Полити пудинг половиною соусу й подавати зі збитими вершками або морозивом.