Вживання великої кількості солі призводить до інсульту і інвалідностіУ світі інсульт посідає друге місце серед причин смертності та інвалідності. Однак це хвороба, якій можна запобігти у 80% випадків.

Одним із факторів, що провокує зростання артеріального тиску – є звичайна кухонна сіль.  Сіль затримує рідину в організмі. Отже, збільшується об’єм крові, яка циркулює судинами – і зростає артеріальний тиск. Хоча організм і адаптується до підвищеного тиску, але виникають ускладнення у вигляді гіпертонічних кризів та інсультів. Найбільша небезпека виникає для людей, які страждають ожирінням, артеріальною гіпертензією тощо.

Сіль надходить до організму насамперед з харчових продуктів. Норма споживання для людини складає не більше 5 грамів (близько однієї чайної ложки) солі на добу, з урахуванням всіх спожитих харчових продуктів та страв.   Натомість, в середньому, українці щодоби вживають 10-15 грамів солі, що поряд з іншими чинниками призводить до збільшення ризиків виникнення інсультів.

Інсульт — це порушення мозкового кровообігу, яке призводить до фактичного некрозу, загибелі мозкових клітин. Після інсульту людина може жити, але тільки зі сторонньою допомогою. 70% людей, які мали інсульт, уже мають неврологічні ураження і у 20% випадків — вони потребують постійної допомоги. 

Виробники харчових продуктів, для покращення смакових якостей та подовження термінів придатності продукції, дуже часто додають до їх складу підвищений рівень солі. Це призводить до збільшення добового вживання солі людиною, яка звикла харчуватись готовими виробами промислового виготовлення.

З метою зниження добового споживання солі та профілактики інсультів, рекомендуємо:

  1. Обмежити споживання оброблених харчових продуктів – м’ясних, особливо копчених, солоних ковбасних та рибних виробів, напівфабрикатів, твердого сиру, консервів.
  2. При купівлі продуктів звертати увагу на вміст солі, позначений на етикетці.
  3. Споживати натуральні, необроблені харчові продукти. Віддавати перевагу свіжим овочам, фруктам та ягодам.
  4. По-можливості готувати страви вдома з використанням мінімальної кількості солі.
  5. Не досолювати готові харчові продукти на столі, а використовувати натуральні приправи, соуси та маринади – зелень, цибуля, сік апельсину, лимону, лайму, ананасу  тощо.

Правильний сніданок зміцнює Ваше здоров'яНеобхідно бути активними, їсти здорову їжу, менше солі, цукру, жирів, стежити за вагою та артеріальним тиском. Почніть з прогулянок по 20-30 хвилин, займайтесь фітнесом, їздою на велосипеді. 

Перегляньте своє харчування. Ми звикли їсти швидку їжу, однак саме такі фастфуди, оброблена їжа — смажені ковбаски, сосиски, копченості, гамбургери, бургери, картопля фрі — шкідливі та містять трансжири. Вживання пальмової, кокосової олії призводить до атеросклеротичних відкладень, які закупорюють судини, а згодом — і до ішемічного інсульту.

На фоні цих атеросклеротичних відкладень зменшується кровотік, що призводить до утворення тромбів. Саме вони закупорюють судину, відбувається порушення і з’являються симптоми, характерні для інсульту.

Пам’ятайте, що інсульт краще попередити, ніж потім боротись з тяжкими наслідками хвороби. Будьте відповідальними до свого здоров’я.