Айвар классический - с болгарским перцем и баклажаномРЕЦЕПТ – Айвар класичний – з болгарським перцем та баклажаном.

Айвар – це страва балканської кухні, пастоподібна ікра з печеного червоного болгарського перцю. Вживати його можна як самостійну страву у вигляді закуски із хлібом, або як соус до м’яса та гарнірів. Страву айвар можна консервувати і взимку у вас під рукою завжди буде доповнення до столу.

Час приготування: 180 хвилин.

Інгредієнти:

  • Болгарський перець – 1,5 кг.;
  • Баклажан – 0,5 кг.;
  • Часник – 2 великі зубчики;
  • Гострий перець – 1 стручок;
  • Олія – ​​по 1 ст. ложці на кожні 100 гр. готових овочів;
  • Цукор – 1 ст. ложка;
  • Сіль, перець за смаком.

Приготування страви:

1. Духову шафу розігріти до температури 200-220 градусів.

2. Перець (солодкий та гострий) та баклажани вимити та висушити, на баклажанах зробити проколи виделкою. Овочі розкласти на лист і запікати 30-40 хвилин залежно від розміру овочів. Не забудьте через 15-20 хвилин перевернути овочі. Баклажани запікати до м’якості, а ось перець можна запекти до чорноти. Це надасть відмінний димчастий смак страві, а шкірка зніметься легко.

3. Після того, як перець буде готовий, його потрібно помістити в герметичний пакет не менше ніж на 1 годину. Завдяки цьому перець повільно охолоне і його легко очистити від кожури. Готові баклажани остудити та відокремити м’якоть від шкірки. Очистіть перці від кожури, насіння та плодоніжок.

4. Коли овочі будуть очищені, з них потрібно забрати зайву рідину. Для цього помістіть овочі в сито на кілька годин (в ідеалі на ніч помістивши холодильник). Потрібно зважити овочі для того, щоб розуміти скільки рослинної олії нам знадобиться (1 ст. ложка на кожні 100 гр. готових овочів). Коли ми позбавили овочі від зайвої рідини і зважили їх, нам потрібно їх подрібнити за допомогою блендера (можна використовувати м’ясорубку або кухонний комбайн).

5. Обчислити необхідну кількість рослинної олії та підігріти її в каструлі. Додати в розігріте масло подрібнені овочі, перемішати і уварювати на середньому вогні, постійно помішуючи дерев’яною лопаткою, до консистенції густої пасти, айвар повинен при цьому відставати від стінок каструлі. На уварювання йде приблизно 1 година.

6. За 5 хвилин до зняття з плити айвару, в нього потрібно додати подрібнений часник, а також посолити, поперчити і додати цукор.

7. Якщо ви бажаєте зробити заготівлю на зиму, підготуйте банки (їх потрібно добре вимити та простерилізувати). Готовий айвар розкладіть банками і закатайте.