Кориця - корисна пряність для здоров’яКориця — це ароматична спеція яка  виготовляється з обсушеної внутрішньої кори деяких видів дерев, зокрема корицевого дерева.

У сезон дощів з дерева знімають тонкі шари внутрішньої частини кори, подрібнюють її та сушать.

Під час висихання смужки кори завиваються в трубочки і вони стають золотисто-коричневими. Ці палички потім перемелюють до стану борошна або ж використовують для приготування різних страв та напоїв.

Кориця багата такими мінералами, як калій, кальцій, залізо, магній, фосфор і цинк, а також вітамінів групи B, вітаміну С, А і PP. Також у ній містяться ефірні масла, клітковина і дубильні речовини, тому ароматна спеція чудово впливає на роботу всіх життєво важливих систем організму.

Ця спеція підвищує загальний тонус організму, зміцнює імунітет, сприяє поліпшенню травлення, покращує кровообіг, має протизапальні та антисептичні властивості.

Ароматна спеція має здатність стимулювати мозкову діяльність, допомагає в концентрації уваги, може поліпшити зорову пам’ять, а також є чудовою профілактикою для позбавлення головного болю та мігрені.

Корисні властивості кориці

Поліпшує травлення

Кориця містить активну речовину, відому під назвою цинамальдегід. Завдяки протизапальним властивостям, вона сприяє поліпшенню роботи травної системи.

Спазмолітичні властивості спеції контролюють симптоми розладу травлення, біль, запалення, а також надмірне газоутворення. До того ж, кориця у невеликій кількості містить клітковину і кальцій. Це сприяє покращенню функції товстої кишки і полегшує виведення солей жовчі й інших відходів.

Сприяє схудненню та зменшенню апетиту

Цей запашний порошок здатен розганяти метаболізм, проте для схуднення корицю варто вживати в чистому вигляді. Одна чайна ложка спеції може знизити рівень цукру в їжі на 30%. Пряність можна додавати до каш, смузі, йогуртів, фруктових салатів. Також можна вранці та ввечері пити чай з корицею, щоб швидше схуднути в животі та сідницях.

Захищає здоров’я серця

Помірне і регулярне споживання кориці має корисні переваги для здоров’я серцево-судинної системи.

Ця спеція, що збагачена ефірними оліями і антиоксидантами, полегшує контроль рівня холестерину та допомагає запобігти високому кров’яному тиску.  Протизапальні компоненти підтримують процес відновлення тканин кишківника, а також знижують ризик серцевого нападу.

Зміцнює здоров’я органів дихання

Антибактеріальні і протизапальні компоненти спеції допомагають захистити респіраторну систему від антигенів, що викликають захворювання. Чай з корицею може контролювати симптоми, пов’язані з надмірним виробництвом мокротиння. Також ця спеція захищає тканини від запальних процесів.

Завдяки антиоксидантам, що є у складі кориці, гарно прочищаються дихальні шляхи та зупиняється негативний вплив вільних радикалів.

Протипоказання

При всіх очевидних перевагах корицю не рекомендується вживати людям, які мають підвищену чутливість до приправи. Кориця розріджує кров, тому вона протипоказана людям із низьким згортанням, а також при підвищеному тиску.

Виключити спецію з раціону харчування варто вагітним і годуючим жінкам.