Різдвяний штоленРЕЦЕПТ – Різдвяний штолен.

Ароматний, пишний, святковий та дуже смачний! Різдвяний штоллен – це традиційна німецька випічка. Особливість його в тому, що вже готовим штолен вистоюють кілька тижнів, завдяки чому він розкриває свій неймовірний смак та аромат.

Інгредієнти:

Для тіста:

Для сиропу:

Приготування страви:

1. З холодильника дістаємо вершкове масло, щоб воно стало кімнатної температури.

2. Перетираємо через дрібне сито кисломолочний сир. В миску викладаємо 50 г цукатів, 50 г родзинок та 50 г в’яленої вишні. Залваємо 100 мл коньяку чи рому та даємо настоятися 20 хвилин.

3. Вмикаємо духовку розігріватися до 180 градусів. Перебиваємо 50 г смаженого мигдалю до борошна у блендері чи кавомолці.

4. В мисці змішуємо 300 г борошна, 150 г цукру, 100 г цукрової пудри,  ½ ч. л. меленого кардамону, 1 ч. л. розпушувача та 1 ч. л. ванільного цукру. Перемішуємо ложкою.

5. Додаємо яйце, 150 г кисломолочного сиру 9%, 100 г розм’якшеного вершкового масла 82,5% та сік половини апельсина.

6. Зливаємо з цукатів зайву рідину і додаємо їх до тіста. Добре вимішуємо його, щоб всі інгредієнти рівномірно розподілилися.

7. Натираємо цедру з одного апельсина та додаємо в тісто.

8. Формуємо штолен у формі овалу. Випікаємо 40-45 хвилин за температури 180 градусів.

9. Готуємо сироп. Змішуємо в кастрюлі 100 г цукрової пудри та 150 мл води, додаємо 3 зірки бодяну та варимо сироп на мінімальному вогні 10 хвилин. Дістаємо з духовки готовий штолен, залишаємо його охолоджуватися, а потім просочуємо його сиропом – поливаємо ложкою чи щедро змащуємо кулінарним пензликом.

10. Посипаємо штолен цукровою пудрою.