Хлібні коржики на сковороді. М’які та дуже смачні
РЕЦЕПТ – Хлібні коржики на сковороді.
Запашний хліб, справжній — як пух легкий, пишний, ароматний, крихкий, з ажурним м’якушем, який за старих часів називали ніздрюватим. Смачні, апетитні, ситні як хліб як справжній хліб. Ось такі коржики спечемо — красиві, просто чудові.
Готуються просто — легке тісто без дріжджів, без клопоту, але з маленькими тонкощами, які і роблять їх особливо смачними.Випічка (якщо можна назвати приготовлений на сковорідці хліб) не «клейка», не щільна — легка, гарна у гарячому і холодному вигляді. І не черствіє швидко, не стає нудним несмачним млинцем.
Хлібні коржики на сковорідці: рецепт + інгредієнти
1) Змішати «суху» складову тіста: борошно, сіль, цукор, соду (список інгредієнтів нижче).
Порада:
Саме так: спочатку окремо змішуємо суху складову, окремо «рідку», потім з’єднуємо. Це і є частина секрету пишноти тіста, швидкого підйому, його легкості.
Змішати “рідку” складову: теплу воду (саме так — не молоко), олію, оцет. Можна додати ложку сметани.
Вода не гаряча (це інше тісто, «заварне»), а просто тепла, трохи тепліша за кімнатну температуру.
Чому вода? Щоб коржі були хлібними, легкими та крихкими. Оладки чи булочки – це інший рецепт.
Момент. Можна додати частину газованої води (частина звичайної, частина газованої) – для більшої легкості, пишності, ніздрюватості. Особливо для тонших коржів.
Порада 2. Соду додаємо не гашену, а саме так, поєднавши суху і рідку складові. Чому?
Якщо ми гасимо соду, реакцію проходить у повітрі, а не в самому тісті, і ефект сода виявиться більш вираженим: тісто дуже добре піднімається і дуже легке.
Порада 3. Яєць не додаємо: інакше наші коржики перестануть бути хлібними, а будуть схожі на оладки, в які додали багато борошна.
Порада 4. Олія та сметана. Олія – рослинна, за рецептом додаємо 2-3 ст.л. І навіть 3-4 зайвими не будуть: коржики будуть ще смачнішими, красивішими. А сметана – надасть деяку «здобність» і злегка посилить дію оцту та соди.
- Поєднати «суху» і «рідку» складові, замісити тісто, консистенція як на оладки, але набагато густіша. Втім, все залежить від смаку.
Якщо хочемо пишніші коржики — додаємо більше борошна. Якщо хочемо тонші — менше. У середньому співвідношення борошна та води 1.5-1.8-:1 (мука: вода).
- Залишити тісто на вистоювання під рушником: це 30-40 хвилин.
- Викласти на сковорідку у формі лемішки, на розігріту олію.
- Якщо вирішили робити тонкі коржики, накладаємо мокрою ложкою тісто, потім вирівнюємо на сковорідці.
- Якщо тісто «крутіше», ложкою не виходить і тісто не зісковзує з ложки — формуємо корж мокрими руками або змащені олією.
Смажимо на сковорідці до готовності, перевертаючи другий бік під кришкою, до смачного хлібного аромату, до апетитного рум’янцю.
Інгредієнти:
- Борошно 2 склянки (орієнтовно);
- Вода 1.5-1.8 ст.;
- Сіль 1 ч. л.;
- Цукор щіпка (для балансу смаку);
- Сода 1 ч. л.;
- Оцет 1.5-2 ч. л.;
- Сметана (за бажанням) 1-2 ст. л.;
- Рослинна олія 2-4 ст. л.
Отакі хлібні коржики вдаються — такі посмажити варто: як пух. І хліб – навіть краще.
Leave a Reply