Хлебные лепешки на сковородеРЕЦЕПТ – Хлібні коржики на сковороді.

Запашний хліб, справжній — як пух легкий, пишний, ароматний, крихкий, з ажурним м’якушем, який за старих часів називали ніздрюватим. Смачні, апетитні, ситні як хліб як справжній хліб. Ось такі коржики спечемо — красиві, просто чудові.

Готуються просто — легке тісто без дріжджів, без клопоту, але з маленькими тонкощами, які і роблять їх особливо смачними.Випічка (якщо можна назвати приготовлений на сковорідці хліб) не «клейка», не щільна — легка, гарна у гарячому і холодному вигляді. І не черствіє швидко, не стає нудним несмачним млинцем. 

Хлібні коржики на сковорідці: рецепт + інгредієнти

1) Змішати «суху» складову тіста: борошно, сіль, цукор, соду (список інгредієнтів нижче).

Порада:

Саме так: спочатку окремо змішуємо суху складову, окремо «рідку», потім з’єднуємо. Це і є частина секрету пишноти тіста, швидкого підйому, його легкості.

Змішати “рідку” складову: теплу воду (саме так — не молоко), олію, оцет. Можна додати ложку сметани.

Вода не гаряча (це інше тісто, «заварне»), а просто тепла, трохи тепліша за кімнатну температуру.

Чому вода? Щоб коржі були хлібними, легкими та крихкими. Оладки чи булочки – це інший рецепт.

Момент. Можна додати частину газованої води (частина звичайної, частина газованої) – для більшої легкості, пишності, ніздрюватості. Особливо для тонших коржів.

Порада 2. Соду додаємо не гашену, а саме так, поєднавши суху і рідку складові. Чому?

Якщо ми гасимо соду, реакцію проходить у повітрі, а не в самому тісті, і ефект сода виявиться більш вираженим: тісто дуже добре піднімається і дуже легке.

Порада 3. Яєць не додаємо: інакше наші коржики перестануть бути хлібними, а будуть схожі на оладки, в які додали багато борошна.

Порада 4. Олія та сметана. Олія – ​​рослинна, за рецептом додаємо 2-3 ст.л. І навіть 3-4 зайвими не будуть: коржики будуть ще смачнішими, красивішими. А сметана – надасть деяку «здобність» і злегка посилить дію оцту та соди.

  1. Поєднати «суху» і «рідку» складові, замісити тісто, консистенція як на оладки, але набагато густіша. Втім, все залежить від смаку.

Якщо хочемо пишніші коржики — додаємо більше борошна. Якщо хочемо тонші — менше. У середньому співвідношення борошна та води 1.5-1.8-:1 (мука: вода).

  1. Залишити тісто на вистоювання під рушником: це 30-40 хвилин.
  2. Викласти на сковорідку у формі лемішки, на розігріту олію.
  • Якщо вирішили робити тонкі коржики, накладаємо мокрою ложкою тісто, потім вирівнюємо на сковорідці.
  • Якщо тісто «крутіше», ложкою не виходить і тісто не зісковзує з ложки — формуємо корж мокрими руками або змащені олією.

Смажимо на сковорідці до готовності, перевертаючи другий бік під кришкою, до смачного хлібного аромату, до апетитного рум’янцю. 

Інгредієнти:

  • Борошно 2 склянки (орієнтовно);
  • Вода 1.5-1.8 ст.;
  • Сіль 1 ч. л.;
  • Цукор щіпка (для балансу смаку);
  • Сода 1 ч. л.;
  • Оцет 1.5-2 ч. л.;
  • Сметана (за бажанням) 1-2 ст. л.;
  • Рослинна олія 2-4 ст. л.

Отакі хлібні коржики вдаються — такі посмажити варто: як пух. І хліб – навіть краще.