Варена ковбаса: найдешевша, їстівна та дорога – ціни
Ковбасні вироби стали невід’ємною частиною нашого повсякдення. Їх використовують для приготування різноманітних гарячих страв, салатів та просто нарізають для нарізки або використовують для бутербродів.
Варена ковбаса – один з найулюбленіших в народі продуктів. Усі ковбасні вироби складаються з фаршу, а подальша обробка залежить від сорту, технологій та виду кожного продукту. Ковбаса має шалений асортимент. На магазинних полицях можна зустріти варену, варено-копчену, напівкопчену, сирокопчену, сиров’ялену тощо. Така різноманітність залежить від обробки, терміну виготовлення та особливостей зберігання продукту.
При виробництві ковбас ходить стільки чуток, що вирішили перевірити, як насправді робиться варенка і з чого вона складається.
На етикетці виробники пишуть те, що повинно бути в ковбасі по ДСТУ, а насправді в процесі приготування можуть додати будь-яку хімію. Особливо насторожувати повинно наявність Е450 і вище.
В дешевій вареній ковбасі кладуть і хвости і вуха, перемелені кістки, шкарлупу від яйця, нутрощі (кишки) та ін., з хімії – нітрит натрію (але його кладуть всі виробники, без нього ковбаса буде сірого кольору).
Для приготування класичної докторської ковбаси використовуються м’ясо (40 % яловичини, 60 % свинини), 20-25% льоду і води, спеції, яйця і сухе молоко.
Варені ковбаси поділяють за сортності залежно від кількості, скільки додається м’яса. Так, в ковбасі вищого гатунку м’яса має бути не менше 80 %.
Ціна самої дешевої вареної ковбаси у магазинах Харківської області складає 81 грн. за кілограм, середня ціна на варенку складає 318 грн. за кілограм, максимальна ціна – 649 грн. за кілограм.
Термін придатності вареної ковбаси
Зазвичай терміни придатності ковбасних виробів передбачаються виробниками. На пакуванні кожної вареної ковбаси має бути дата виготовлення й дата псування продукту.
Варені ковбаси, а також сосиски та сардельки мають найкоротший термін зберігання. Тому їм слід приділити особливу увагу.
- Якщо оболонка ковбаси натуральна, то її можна зберігати лише тиждень.
- Якщо ж штучна, то ковбаса може пролежати у холодильнику до 1,5 місяця.
Але пам’ятайте, що більше місяця ковбаса може зберігатися лише у непошкодженій упаковці. Якщо ви вже відкрили варену ковбаску, варто з’їсти її впродовж тижня.
Leave a Reply