Бешбармак
РЕЦЕПТ – Бешбармак.
Бешбармак або безбармак – одна з основних страв кухонь Середньої Азії. Бешбармак складається з відвареного м’яса, локшини у вигляді великих прямокутників та міцного бульйону.
Час приготування: 180 хвилин для 3-х осіб.
Інгредієнти:
- М’ясо (баранина, яловичина) – 1 кілограм,
- Цибуля ріпчаста – 2-3 штуки,
- Олія вершкове (для соусу) – 150 грам,
- Часник – 2 зубчики,
- Сіль та перець чорний – за смаком.
Тісто:
- Яйце куряче – 1-2 штуки,
- Борошно – 500 грам,
- Вода (бульйон) – 200 мілілітрів,
- Олія рослинна – 15 мілілітрів,
- Сіль – 0,5 чайной ложки.
Приготування страви:
1. Варимо м’ясо у бульйоні зі спеціями: головка цибулі, часник, чорний перець, сіль. Час приготування м’яса становить 2-2,5 годин на повільному вогні.
2. Необхідно, щоб воно відокремлювалося від кісток і розпадалося на частини.
3. У цей час замішуємо тісто. Робочу поверхню злегка підпилюємо борошном. Для зручності тісто краще поділити на кілька частин. Частину тіста розгортаємо в тонкий пласт, щоб крізь нього було видно стіл, і розрізаємо на ромби.
4. Готове м’ясо дістаємо з бульйону та рвемо на невеликі шматочки.
5. У киплячий м’ясний бульйон кидаємо тісто і варимо близько 15 хвилин.
6. Викладаємо на тарілку шарами: тісто, м’ясо, соус із цибулею. Перчимо. Подаємо з бульйоном.
Приготування соусу:
1. У невелику чашку шаткуємо цибулину кільцями або півкільцями. Перчимо і додаємо шматочок вершкового масла. Заливаємо цибулю киплячим бульйоном, у якому варилося м’ясо.
Приготування тіста:
1. У миску вливаємо воду та яйця (краще використовувати холодні), додаємо сіль. Добре перемішуємо, щоб яйця повністю розійшлися у воді.
2. У велику миску чи робочу поверхню гіркою просіюємо борошно й у центрі робимо поглиблення. У нього вливаємо воду із яйцями.
3. Додаємо олію.
4. Спочатку тісто краще замішувати вилкою або віночком, круговими рухами від країв до центру, захоплюючи потроху борошно.
5. Коли тісто стане досить щільним, продовжуємо заміс руками. Тісто потрібно вимішувати приблизно 5-7 хвилин. Воно має вийти досить щільним (як на пельмені), але при цьому зберегти м’якість та еластичність.

Leave a Reply