Користь і шкода журавлини
Кисла, в’ялена, в цукрі, розлога, морс – такі асоціації виникають при слові “журавлина”. Ця ягода завжди допомагала людям виживати за суворих умов без досягнень сучасної медицини. Журавлину використовували як вірний засіб від цинги, ранозагоювальний і тонізуючий. Склад ягоди вражає.
У склянці свіжої журавлини міститься 25% денної норми вітаміну С, 16% марганцю, 9% вітаміну А, по 8% вітамінів Е та групи В, вітаміни К та Е, нікотинова кислота, а також мідь, залізо, калій, кобальт, кальцій, бор, молібден, хром, цинк, магній кремній, фосфор.
У складі ягоди є цукор та навіть білок. При цьому калорійність свіжої журавлини складає, залежно від ступеня зрілості, від 28 до 46 ккал на 100 г.
Шкода та протипоказання
Шкода та протипоказання пов’язані з кислотністю ягоди.
Свіжа журавлина завдяки високому вмісту вітаміну С настільки кисла, що може викликати неабияке подразнення слизової оболонки шлунка. Тому її не рекомендується вживати людям з гастритом і зовсім не можна їсти при виразковій хворобі, захворюваннях дванадцятипалої кишки, хворобах печінки в гострій формі, людям із ослабленою зубною емаллю.
Застосування журавлини в медицині
Ягоду застосовують як допоміжний і профілактичний засіб при різних патологіях широкого спектру. Вона може допомогти при проблемах із травленням, імунною системою та при діабеті 2-го типу. Препарати на її основі використовують для профілактики захворювань серця і судин та для лікування інфекцій сечовивідних шляхів.
- При атеросклерозі
Один з головних факторів розвитку атеросклерозу – старіння організму. Завдяки комбінації антиоксидантів та вітаміну С журавлина перешкоджає віковим змінам, а урсолова кислота знижує рівень холестерину та ліпопротеїдів. Вона комплексно впливає на уражені судини, покращуючи їх провідність та зменшуючи кількість атеросклеротичних бляшок.
- При ревматоїдному артриті
Низка досліджень підтвердила, що журавлина покращує стан ушкоджених суглобів при ревматоїдному артриті (РА). Найбільше випадків виявлено в жінок віком від 45 до 65 років. При несвоєчасному лікуванні цієї хвороби є ризик деградації хряща та кістки до повного руйнування суглоба, що призводить до інвалідності.
- При злоякісних пухлинах
Журавлинний жмих містить флавоноїдні фракції, які можуть перешкоджати розростанню пухлинних клітин. Препарати на його основі застосовують при терапії раку простати, легенів, шийки матки, а також раку молочної залози. Екстракт журавлини сприяє відновленню тканин печінки.
Журавлина в косметології
Журавлина багата антиоксидантами та вітаміном C, які допомагають покращити тонус шкіри, впоратися з віковими змінами та стимулюють виробництво колагену. Найчастіше витяжки з неї використовують для догляду за шкірою обличчя та волоссям, для усунення лупи та ламкості волосся.
Журавлина входить до складу багатьох професійних кремів та скрабів.
Вибір та зберігання журавлини
Вибирайте свіжі журавлини без пошкоджень та гнилі. Ягідки повинні бути акуратними, пружними, нем’ятими, а в ємностях не повинно бути багато соку, що натік. Зберігайте в холодильнику при температурі від 0 до –4 градусів.
Журавлина відмінно переносить довге зберігання і не втрачає товарного вигляду, смаку та вітамінів. У морозильній камері вона може зберігатися до року.
Leave a Reply