Польза и вред клюквыКисла, в’ялена, в цукрі, розлога, морс – такі асоціації виникають при слові “журавлина”. Ця ягода завжди допомагала людям виживати за суворих умов без досягнень сучасної медицини. Журавлину використовували як вірний засіб від цинги, ранозагоювальний і тонізуючий. Склад ягоди вражає.

У склянці свіжої журавлини міститься 25% денної норми вітаміну С, 16% марганцю, 9% вітаміну А, по 8% вітамінів Е та групи В, вітаміни К та Е, нікотинова кислота, а також мідь, залізо, калій, кобальт, кальцій, бор, молібден, хром, цинк, магній кремній, фосфор.

У складі ягоди є цукор та навіть білок. При цьому калорійність свіжої журавлини складає, залежно від ступеня зрілості, від 28 до 46 ккал на 100 г.

Шкода та протипоказання

Шкода та протипоказання пов’язані з кислотністю ягоди.

Свіжа журавлина завдяки високому вмісту вітаміну С настільки кисла, що може викликати неабияке подразнення слизової оболонки шлунка. Тому її не рекомендується вживати людям з гастритом і зовсім не можна їсти при виразковій хворобі, захворюваннях дванадцятипалої кишки, хворобах печінки в гострій формі, людям із ослабленою зубною емаллю.

Застосування журавлини в медицині

Ягоду застосовують як допоміжний і профілактичний засіб при різних патологіях широкого спектру. Вона може допомогти при проблемах із травленням, імунною системою та при діабеті 2-го типу. Препарати на її основі використовують для профілактики захворювань серця і судин та для лікування інфекцій сечовивідних шляхів.

  • При атеросклерозі

Один з головних факторів розвитку атеросклерозу – старіння організму. Завдяки комбінації антиоксидантів та вітаміну С журавлина перешкоджає віковим змінам, а урсолова кислота знижує рівень холестерину та ліпопротеїдів. Вона комплексно впливає на уражені судини, покращуючи їх провідність та зменшуючи кількість атеросклеротичних бляшок.

  • При ревматоїдному артриті

Низка досліджень підтвердила, що журавлина покращує стан ушкоджених суглобів при ревматоїдному артриті (РА). Найбільше випадків виявлено в жінок віком від 45 до 65 років. При несвоєчасному лікуванні цієї хвороби є ризик деградації хряща та кістки до повного руйнування суглоба, що призводить до інвалідності.

  • При злоякісних пухлинах

Журавлинний жмих містить флавоноїдні фракції, які можуть перешкоджати розростанню пухлинних клітин. Препарати на його основі застосовують при терапії раку простати, легенів, шийки матки, а також раку молочної залози. Екстракт журавлини сприяє відновленню тканин печінки.

Журавлина в косметології

Журавлина багата антиоксидантами та вітаміном C, які допомагають покращити тонус шкіри, впоратися з віковими змінами та стимулюють виробництво колагену. Найчастіше витяжки з неї використовують для догляду за шкірою обличчя та волоссям, для усунення лупи та ламкості волосся.

Журавлина входить до складу багатьох професійних кремів та скрабів.

Польза и вред клюквыТак само корисні і листя журавлини. Маючи знезаражуючі властивості, настої з листя можуть допомогти при захворюваннях сечовивідних шляхів і проблемах з диханням. Чай сприяє очищенню нирок та печінки, допомагає при хронічних циститах та для регулювання рівня цукру та кров’яного тиску. Також він буде дуже корисний при болях у горлі та запаленні ясен. Крім того, чай має багатий смак. За складом він схожий на журавлинний морс, а за ароматом – на чорний чай. Якщо його заварювати довго, він вийде міцним, з терпким післясмаком.

Вибір та зберігання журавлини

Вибирайте свіжі журавлини без пошкоджень та гнилі. Ягідки повинні бути акуратними, пружними, нем’ятими, а в ємностях не повинно бути багато соку, що натік. Зберігайте в холодильнику при температурі від 0 до –4 градусів.

Журавлина відмінно переносить довге зберігання і не втрачає товарного вигляду, смаку та вітамінів. У морозильній камері вона може зберігатися до року.