Активне вживання в їжу свіжих сезонних фруктів та овочів
Осінь – не найкращий час для дієт, тим більше суворих.
Цей час, навпаки, чудовий для активного споживання свіжих сезонних фруктів та овочів, а також сільської тваринницької продукції (молоко, яйця, сир, м’ясо), отриманої від худоби та птиці, що випасалися на зелених луках. Ми склали список корисних продуктів, на які варто звернути особливу увагу осіннього періоду.
1. Солодкий перець
2. Сир
До жовтня дозрівають особливі види козячого сиру – найбагатшого джерела кальцію та амінокислот. У козячому сирі знаходиться близько 110 бактерій на один грам, а також від 70 до 99% бактерій молочної кислоти (залежно від сорту сиру), які мають надзвичайно корисну дію на організм, зменшуючи розвиток патогенних бактерій.
Оптимальний період для покупки «здорових» кавунів: кінець серпня – Головна жовтня. Кавуни, зібрані і надійшли у продаж раніше, найчастіше «напхані» для зростання азотними добривами, як наслідок — нітрати в них у багато разів перевищують допустимі норми. Якісний кавун дуже корисний. Ці низькокалорійні ласощі багаті кальцієм, магнієм, натрієм, калієм, фосфором, залізом, а також вітамінами Бр В2, В9, С, РР і каротином.
4. Яблука
У вересні-жовтні досягають знімної зрілості зимові сорти яблук, такі як антонівка, айдаред, делішес та ін. Ці яблука, на відміну від літніх та осінніх, чим довше лежать, тим смачнішими стають. При цьому в них чудово зберігаються деякі з вітамінів та інші корисні речовини. Завдяки пектину яблука знижують рівень холестерину у крові. Корисні при авітамінозі, недокрів’ї, гіпертонії.
5. Каштани
Жовтень також є сезоном для каштанів, однак, на жаль, не тих, що падають у нас із дерев у парках, вони до столу не годяться. Їстівні каштани можна знайти в магазинах та на ринках. Плоди їстівних каштанів багаті на вуглеводи та білки, при цьому вміст жирів у них нижчий, ніж у волоських горіхах, мигдалі та арахісі.
6. Оливкова олія
Збір врожаю оливок виробляють із середини вересня до середини лютого, так що вже до жовтня можна отримати пляшку-другу найціннішого за своїми властивостями свіжого продукту. Багате вітамінами оливкова олія легко засвоюється організмом людини. До його складу входять необхідні для нашого організму поліненасичені кислоти: стеаринова, олеїнова, пальмітинова та інші. Крім того, в оливках містяться білки, вітаміни та клітковина. Краще вибирати олію холодного віджиму.
У жовтні слід налягати на гарбуз. Її м’якоть містить цукру та необхідні для здоров’я солі калію, кальцію, магнію, заліза, міді та кобальту. Є в гарбузі та вітаміни: С, В1, В2, РР та каротин. Особливо цінні гарбузи — з яскраво-оранжевим або жовтим забарвленням, оскільки в них більше каротину. Гарбуз допомагає засвоювати важку та жирну їжу та виводити зайву воду з організму, за що її люблять дієтологи. Гарбузовий сік рекомендують людям із захворюваннями нирок та печінки, а також серцево-судинними захворюваннями.
8. Інжир
У вересні-жовтні інжир плодоносить вдруге. На жаль, але ці жахливо корисні ласощі не підлягають тривалому зберіганню. У свіжому вигляді інжир зберігають не більше 6-8 годин, причому бажано в холодильнику. Далі інжир сушать, заморожують або переробляють у всілякі джеми, варення, повидла. Інжир містить білок, В-каротин, В1, В3, РР, С, натрій, кальцій, магній, фосфор, а калію в ньому так багато, що за вмістом інжир поступається лише горіхам. Крім того, інжир багатий залізом і тому корисний хворим, які страждають на залізодефіцитну анемію. Також інжир завжди рекомендується при хворобах грудної клітки, хронічному кашлі та запорах.
Зрілі горіхи висипаються на землю у вересні-жовтні. Вони багаті рослинним жиром, білком, вітамінами В1, В2, С, РР, каротином, залізом, йодом, цинком, цінною фітонцидною речовиною – юглоном. Чотири волоських горіха з медом можуть зняти спазм головних судин, допомогти заснути при безсонні, нададуть заспокійливу дію при стресах – адже вони містять багато магнію. Волоські горіхи попереджають і навіть виліковують атеросклероз. Вони корисні при залізодефіцитній анемії, при цукровому діабеті, оскільки сприяють зниженню цукру в крові.
Leave a Reply