Дуже простий та надійний спосіб стерилізації банок для консервації
Літо починається. А це означає, що попереду всіх господарок чекає сезон закупорки (консервації).
Давно минули ті часи, коли закупоркою займалися лише бабусі. Сьогодні це тренд, адже консервація – це смачно. Але найголовніше: ви можете бути впевнені, що всередині скляної тари є виключно натуральні продукти. Щоб домашні заготівлі зберігалися кілька років, їх потрібно розкладати у стерильну тару. Попадання мікробів запустить процес бродіння, через що заготівлі можуть здутися, а іноді й вибухнути (кришка злетить із банки). Вживати їх у їжу буде неможливо.
Готуємо тару до консервації
Перед тим, як стерилізувати банки, їх потрібно уважно оглянути та ретельно вимити. Подивіться, щоб вони не мали навіть маленьких тріщин і сколів. При дії окропу пошкоджений посуд розколеться прямо у вас в руках. Також огляньте кришки для закупорки. У них не має бути натяку на кривизну та іржу.
Далі приступаємо до миття. Скляну тару слід мити у теплій воді. Для миття підходять такі засоби, як гірчичний порошок, сода та господарське мило. Можна скористатися миючим засобом на натуральній основі. Звичний нам миючий засіб з ароматизаторами та різноманітними добавками не годиться. Воно погано змивається, через що заготівлі можуть забродити. Кришки також слід ретельно вимити.
Стерилізація банок – у мікрохвильовій печі
НВЧ-піч – справжня паличка-виручалочка кухарів. Підходить і для обробки ємностей перед консервацією. Налийте в ємності воду, так щоб вона була на 1-2 см вище за рівень дна. Неприпустимо поміщати тару в НВЧ-піч без води, інакше вона лусне. Високі ємності можна покласти на бік із невеликою кількістю води.
Оброблятимемо тару на максимальній потужності. Мікрохвильову піч слід включити на 5 хвилин. Для великої кількості ємностей слід збільшити час. Про готовність тари нам скажуть великі краплі води, що з’явилися на стінах.
У НВЧ-печі не можна обробляти кришки! У неї неприпустимо розміщувати будь-які металеві предмети.
Стерилізація банок у духовці
Перед тим, як помістити тару в духовку, її потрібно ретельно вимити.
Вимиту тару розмістіть на решітці або деку. При цьому не має значення, як ви їх поставите горловиною вниз або вгору. Простежте, щоб ємності не торкалися. В іншому випадку вони можуть розколотися.
У духовці можна обробити кришки. Обов’язково зніміть гумки, інакше вони розплавляться! Гумки потрібно прокип’ятити у воді протягом 10-15 хвилин.
Тара закладається в холодну духову шафу. Увімкніть його, встановивши температуру на 100-110 градусів. Засік 20 хвилин. Майте на увазі, що час термічної обробки однаковий для ємностей будь-якого обсягу. Або можна встановити температуру 120 градусів та залишити тару на 15 хвилин.
Останній спосіб стерилізації банок у газовій духовці: помістіть тару, встановіть температуру 160 градусів і залиште її доти, доки краплі води не випаруються.
Вимкніть духову шафу. Не варто діставати тару відразу ж після вимкнення духової шафи. Нехай вона охолоне. Ємності діставайте стерильними щипцями або сухим рушником. Неприпустимо використовувати вологу тканину – тара може луснути.
Leave a Reply